Зима

Зима
Пролет

21 декември 2020 г.

Дмитрий Песков: Санкциите срещу „Северен поток 2" са чиста, съвършена хибридна война

С реализацията на "Северен поток 2" САЩ няма да могат да продават своя шистов газ на Европа, а Украйна ще загуби транзита на руския природен газ 

 

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков нарече санкциите срещу „Северен поток 2" един от елементите на хибридна война, предава TACC.

"Това наистина е един вид хибридна война. Нека приемем санкциите срещу „Северен поток“ като чиста, съвършена хибридна война, която продължава като война, придружена от нелоялна конкуренция“, добави говорителят на руския президент.

Песков отбеляза, че ако разглеждаме санкциите срещу газопровода като хибридни военни действия, тогава „най-добрият отговор би бил зачитането и осигуряването на интересите на Руската федерация, което е в съответствие с финализирането на проекта „Северен поток 2“.

В края на 2019 година Русия и Украйна подписаха петгодишен договор за транзита на руския природен газ, в който е предвидено намаляването на обемите през 2021 година. Тогава обаче в Москва бяха уверени, че "Северен поток 2" ще заработи до края на 2020 година. Работата по газопровода беше спряна през декември 2019 година и беше подновена едва преди няколко дни.

Игор Юшков, анализатор във Фонда за национална енергийна сигурност на Русия, коментира, че икономически интереси стоят зад опитите за спиране на работата по "Северен поток 2". За него най-големите губещи от проекта са САЩ и Украйна.

С реализацията на "Северен поток 2" САЩ няма да могат да продават своя шистов газ на Европа, а Украйна ще загуби транзита на руския природен газ. Анализаторът е категоричен, че в момента Русия не може да изпълни своите задължения към европейските си клиенти, ако не използва инфраструктурата на Украйна.

Дмитрий Песков

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар