Зима

Зима
Пролет

29 декември 2020 г.

"Северен поток 2" напредва въпреки натиска на САЩ

Германия не възнамерява да отстъпи в спора със САЩ за газопровода "Северен поток 2" 

 

Строителните работи по 2.6-километровия участък от газопровода „Северен поток 2“ в изключителната икономическа зона на Германия са завършени, съобщи агенция ДПА, позовавайки се на компанията Nord Stream 2 AG. 

Строителството на газопровода ще продължи в средата на януари - в изключителната икономическа зона на Дания.

Изграждането на газопровода "Северен поток 2" беше възобновено на 11 декември. Проектът предвижда изграждането на два тръбопровода с общ капацитет 55 млрд. куб. м годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Към днешна дата 94% от "Северен поток 2" са завършени. Строителството бе спряно в края на 2019 г., когато швейцарската компания за полагане на тръби Allseas спря работа поради наложени от САЩ санкции.

Преди дни стана ясно, че Вашингтон ще разшири санкциитe срещу проекта в следващите седмици. Руският вицепремиер Александър Новак призна, че Русия ще трябва да се адаптира към възможните нови санкции на САЩ, за да завърши проекта.

В същото време Кремъл заяви, че новите санкции на САЩ, насочени към "Северен поток 2", могат да усложнят завършването на тръбопровода, но че Москва и европейските държави имат интерес от неговото изграждане.

Берлин не възнамерява да отстъпи в спора със САЩ за газопровода "Северен поток 2", категоричен бе и министърът на външните работи Хайко Маас.

"Федералното правителство няма да промени позицията си за "Северен поток 2", подчерта той, но добави: "Важното е, че сме единни по централните стратегически и геополитически въпроси - ние сме на една и съща страна на игралното поле".


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар