Зима

Зима
Пролет

3 декември 2020 г.

Изборите може да бъдат отложени с два месеца

Може да има и проблем с набиране на членове на СИК заради страха от коронавируса 

 

"Не можем да отговорим как ще гласуват хора под карантина засега. Ще се смисли за това, ако пандемичната обстановка продължи." 

Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

"Според Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID не е такова увреждане. Ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията. Надяваме се, че ще е отшумяла дотогава", посочи Цанева пред бтв.

Според нея има възможност, ако не се подобри ситуацията, да има отлагане на изборите с до два месеца. "Но това е компетенция на президента. Датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май", обясни говорителят на ЦИК.

Цанева призна, че може да има и проблем с набиране на членове на Секционните избирателни комисии заради страха от коронавируса.

Има възможност изборният ден да започне с два часа по-рано или в 5 сутринта, за да се избегне струпването на хора. Машините за гласуване ще са 9600 за около 300 избиратели. Няма да се подменят при повреда в изборния ден, защото са програмирани за определената секция. Гласуването в чужбина ще бъде решено спрямо подадените заявления и там, където е нужно, от позволението на дадената страна, което ще зависи и от обстановката.

Очаква се да започне и имунизация, надява се говорителят на ЦИК, което може да ограничи пандемията.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар