Зима

Зима
Пролет

16 декември 2020 г.

Кой излекува излекуваните

Със сигурност, ако след като "отворим отново всичко", ситуацията се влоши, виновни пак ще са гражданите

 

 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че "най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко" и те започнаха да рапортуват бодряшка статистика. 

Нищо, че за поредна седмица България е на първите места по смъртност в ЕС от COVID-19, а заетите болнични легла достигнаха обявения максимум от 7000.

На заседание на правителството министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва и за излекуваните рекордни 16 028 души за седмица, което означавало, че системата се справяла все по-успешно. В България за болни се смятат всички с положителен PCR (антигенните не влизат в обявяваните данни). Тези, които не стигат до болница, са основният дял в статистиката и "оздравяват" автоматично на 14-ия ден, когато им свършва карантината.

Данни за реалното им състояние няма - хората си създават представа от собствения си опит и това, което научават от близките и познатите си. От началото на пандемията България е страната с най-малко тестове в ЕС и без разбивка колко са повторни на пациенти в болниците, колко са безплатните и колко са си платили гражданите. С уточнението, че платени от здравната каса тестове за гражданите има едва от седмица.

И вместо дори сянка на неудобство от това, че за разлика от повечето европейски страни тук хиляди хора се изследват за своя сметка, властта изпраща директори на държавни болници в медиите да хвалят политиката й. В сряда проф. Борис Богов, новият директор на "Александровска", се престара с обяснението си по "Нова", че PCR-ите не са безплатни, защото българите били на първо място в ЕС по пътувания в чужбина. Не беше и попитан откъде му е информацията, която данните на "Евростат" силно опровергават.

Със сигурност, ако след като "отворим отново всичко", ситуацията се влоши, виновни пак ще са гражданите - причина винаги ще се намери.


 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар