Зима

Зима
Пролет

5 декември 2020 г.

Французите се надигнаха против готвения закон за глобална сигурност

Проектът предвижда разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове 

 

Днес в редица градове на Франция се проведоха протестни шествия срещу разглеждания в парламента Закон за глобална сигурност и против грубите действия на полицията, предадоха световните агенции.

Това е втората голяма серия протести против този законопроект. Предишният протест в Париж преди седмица завърши с вандалски прояви и сблъсъци на радикални демонстранти с полицията. Инциденти имаше и в други френски гладове. За днес властите на големи градове като Бордо, Лион и Монпелие забраниха всякакви демонстрации в централните им части.

Телевизия Бе Еф Ем съобщи, че днес стотици хиляди хора са потеглили в шествие от североизточната част на Париж към Площада на Републиката, където се проведе митинг. Протестиращи палиха коли, чупиха витрини, хвърлиха бомбички по полицията.

Организатори на протестите са колектив от синдикати, журналисти и правозащитни организации.

Демонстрантите носят плакати с надписи като "Полицията е навсякъде, свободата я няма никъде", "Новият закон е насочен против гражданското общество" и "Свобода, равенство и братство - но за кого?", съобщава Dir.bg.

Главен повод за общественото недоволство е член 24 на законопроекта, който вече е одобрен на първо четене в парламента. Той предвижда голяма глоба и присъда затвор за лица, които публикуват в интернет снимки и видеозаписи на полицаи, в които ясно се виждат лицата им, или съобщават техните имена и адреси.

След бурни протести на обществеността и на журналистите правителството обеща да промени текста на член 24, но демонстрантите искат той да бъде изцяло премахнат от законопроекта, който ще се разглежда в Сената в началото на 2021 година. Недоволство има и от членове 21 и 22, които предвиждат разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове.

Очакват се общо стотина протестни прояви в цялата страна, след като вчера президентът Еманюел Макрон отхвърли обвиненията в авторитарен уклон, отбелязва Франс прес.

"Не мога да допусна да се говори, че свободите във Франция се ограничават. Това е една голяма лъжа. Тук не е Унгария или Турция", заяви Макрон.




Няма коментари:

Публикуване на коментар