Зима

Зима
Пролет

11 декември 2020 г.

Водната пързалка на прокуратурата

Защо дори след като КЕВР е одобрил цена, при която дружествата да инвестират в мрежата, те пак не успяват да го правят? Къде отиват парите? 

 

Ако съди по прессъобщенията, човек ще реши, че природата в България няма по-голям защитник от Върховната административна прокуратура. 

ВАП редовно възлага проверки ту за язовирите, ту за чистотата на въздуха или за водата.

По време на водната криза в Перник в началото на годината прокурорите се мотивираха с публикации за недобро състояние на ВиК мрежата и загубите на вода и възложиха на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да извърши проверка на сектора. Сега, почти година по-късно, по време на нова задаваща се водна криза - този път в Бургас, ВАП възложи на КЕВР да преразгледа цените на водата.

Конкретният мотив е анализ на самия регулатор, който показва, че нито един от ВиК операторите не е изпълнил изцяло показателите за качество през 2019 г., записани в бизнес плановете им. Накратко, прокурорите искат да се намалят цените на тези ВиК оператори, които не осигуряват обещаното качество на водата.
Реклама

Това е странно разбиране за функциите на държавното обвинение. Тези акции изглеждат като отмятане на дейност и плъзгане по повърхността, далеч над разкриването на корупционните схеми в тези сектори, доминирани от общини и държава, с огромни скрити интереси. Няма нито дума за управлението на самите водни дружества и техните финанси, нито за това как се справят с най-апетитната част от дейността си - обществените поръчки.

Защо например дружество като "ВиК Варна", което има 60% загуби на вода и няма пари да оправи теч на фекалии във Варненското езеро, си позволява автомобили за над 780 хил. лв. или скъпо ауди, в което се вози зам.-министър Николай Нанков? Защо дори след като КЕВР е одобрил цена, при която дружествата да инвестират в мрежата, те пак не успяват да го правят? Къде отиват парите?

Именно тези въпроси би трябвало да занимават прокуратурата, а не цената на водата.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар