Зима

Зима
Пролет

29 януари 2021 г.

Русия предложи на ЕС 100 млн. дози от ваксината "Sputnik V"

Отправената руска оферта е в резултат на продължаващия спор между ЕС и "АстраЗенека" 

 

Русия предложи да помогне на Европейския съюз да реши проблема, свързан със забавянето на доставката на ваксини, като изпрати около 100 милиона дози на коронавирусната си ваксина "Sputnik V" през второто тримесечие на годината.

Това обявиха днес от Руския държавен фонд за директни инвестиции (RDIF). Имунизацията също се извършва в две дози, така че предложеното количество би било достатъчно, за да ваксинират 50 милиона европейци.

От фонда също така отбелязват, че чакат одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA), която все още не е одобрила ваксината
"Sputnik V" за употреба в рамките на ЕС.

Отправената руска оферта е в резултат на продължаващия спор между ЕС и "АстраЗенека". След като компанията предупреди за спад на пратките със 75 на сто, не последва убедителен отговор на питането от Брюксел къде са поръчаните количества.

По-рано беше разпространен договорът на ЕС с "АстраЗенека". Документът носи гриф "Чувствително" и от 41-те му страници са заличени данните за предвидения график на доставки от ваксината по количества и срокове. Липсва също информация за цените на доставките.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар