Зима

Зима
Пролет

29 януари 2021 г.

Теодосий Теодосиев: Конкуренцията е условие за качество в обществото

Днес ние живеем в ужасно несправедливо общество. И много хора са доволни от статуквото.“ 

 

"Най-важното производство, което едно общество трябва да организира, това е производството на качествени хора. Стандартът на живот в една страна се определя от най-качествените, от личностите.

А качествен е този човек, който е конкурентоспособен. Българското общество твърде дълго беше свикнало с живот без конкуренция и последствията още са налице."

Това акцентира пред Радио София Теодосий Теодосиев, когото хората неслучайно са нарекли златния учител на България.

По думите му българското училище имаше проблеми и без Covid-19, но коронавирусната епидемията ги е задълбочила.

"Училището не започва в първи клас и не приключва в 11-и. Ученето е цял живот. Стремежът към образование е стремеж към самообразование", допълни физикът, чиято школа е дала много знаещи деца.

„Учителите станаха илюзионисти“, с тъжна усмивка коментира Теодосий Теодосиев. 

„Когато те напишат шестица, родителите си мислят, че всичко е наред. Дядо Аристотел е казал преди 2400 години, че равенството е справедливост, но само между равни. Неравенството също е справедливост само между неравни. Днес ние живеем в ужасно несправедливо общество. И много хора са доволни от статуквото.“

Учителят е убеден, че състезателният дух, „спортната треска“ и полезна за обществото.

„Има толкова талантливи деца, че никакво образование не може да им спъне развитието. Конкуренцията е сред най-важните неща, на които децата трябва да се научат“, допълва Теодосий Теодосиев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар