Зима

Зима
Пролет

2 януари 2021 г.

2021 е годината на жп транспорта в ЕС

Брюксел ще насърчава използването на влакове и вече представи някои идеи в тази насока
 

2021 е годината на железопътния транспорт в Европейския съюз (ЕС) - инициатива, която цели да покаже ползите от този вид транспорт и да насърчи използването му от гражданите и бизнеса.

Железопътният транспорт е сигурен, устойчив и екологичен и не е развил пълния си потенциал, посочват от Европейската комисия (ЕК). Той ще помогне за изпълнението на заложените цели за въглеродна неутралност до 2050 година. Затова и в Брюксел организират редица събития, които да помогнат на европейците да преоткрият този начин на придвижване, съобщава Investor.bg.

Влаковите композиции отделят една 0,5% от свързаните с транспорта емисии въглероден диоксид в ЕС, показва статистиката. В същото време едва 7% от пътуващите в ЕС използват влакове. По отношение на товарите 11% се превозват с жп транспорт.

Увеличаването на дела на пасажерите и превозените товари ще намали емисиите и замърсяването в общността. Това допринася за постигане на записаното в Зелената сделка на ЕС.

Като цяло транспортът е отговорен за 25% от емисиите въглероден диоксид в ЕС. Според плановете на Брюксел те трябва да бъдат намалени с 90% до 2050 година.

През март 2020 година ЕК предложи 2021 година да бъде посветена на железопътния транспорт. Тази идея беше подкрепена от Европейския парламент и Европейския съвет през декември. В изпълнение на инициативата ще бъдат реализирани редица събития, които да припомнят ролята на тази индустрия в историческото и културното развитие на Европа.

В законодателната програма на ЕК за догодина  са включени още и предложения за подобряване на връзките между железопътния и останалите видове транспорт в общността, както и за насърчаване на туристическите пътувания с влак.

Една от стъпките вече беше оповестена - увеличаване на екологичните автомобили и високоскоростните влакове в Европа до 2050 година, както и облекчаване на издаването на комбинирани билети за различните видове транспорт.


Няма коментари:

Публикуване на коментар