Зима

Зима
Пролет

15 януари 2021 г.

Мария Захарова: Забраната на Тръмп да ползва социалните мрежи е сравнимо с "ядрена експлозия" в киберпротранството

"Нанесен бе удар по заявените от западното общество демократични ценности." 

 

"Налагането на забрана на американския президент Доналд Тръмп да ползва социалните мрежи е сравнимо с "ядрена експлозия" в киберпротранството."

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

След атаката срещу Капитолия, извършена от симпатизанти на Тръмп, основните социални мрежи блокираха профилите му, които се следят от милиони хора.

"Решението на американските интернет платформи да блокират държавния глава може да се сравни с ядрен взрив в киберсредата: не са толкова страшни разрушенията, колкото последиците. Нанесен бе удар по заявените от западното общество демократични ценности", написа Захарова във Фейсбук.

Фейсбук и Туитър блокираха за неопределено време профилите на Тръмп и мотивираха решението си с опасността негови постове и туитове да предизвикат нови изблици на насилие от страна на привържениците му преди встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън.

Захарова добави, че ако в Русия информационната и комуникационната сфера се регулират със закони, в САЩ това са "безкрайни хаотични решения, които представляват див синтез от популизъм, заплахи, лобизъм, заплетени правила и обществено мнение".


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар