Зима

Зима
Пролет

5 януари 2021 г.

Росица Янева: Причината за трафика на хора се корени в бедността

От края на миналата година е в ход национална кампания срещу трафика на бременни жени


"През 2020 година у нас има официално регистрирани 404 лица, пострадали от престъплението трафик на хора. Цифрата е само върхът на айсберга, защото тези лица са свидетелствали в съда. Пострадалите в страната са многократно повече."

Това обясни пред БНР Росица Янева, секретар на регионалната комисия за борба с трафика на хора в Бургас

Сред причините да не се съобщава за трафика на хора са свързаност с извършителите - понякога емоционална, или друга зависимост като дълг или страх.


„Причината за това престъпление се корени в бедността. Когато социалната обстановка е сложна, трудна, то тогава хората търсят начин да се справят и по криминален начин се опитват да излязат от крайната бедност“, коментира Янева. По думите й икономическите причини обуславят мащаба на това престъпление.

Устойчива е тенденцията най-много да са пострадалите от трафик с цел сексуална експлоатация. 

В някои региони на страната разпространен е трафикът на бременни за продажба на бебета в Гърция и в Кипър. Само отделни случаи обаче стигат до институциите – до полицията, социалните служби или до комисиите за борба с трафика на хора. По официална статистика всяка година между 50 и 100 жени у нас са жертва на такъв тип трафик. „Осъдените трафиканти са по-малко, те са може би в рамките на 10-20 души“, посочи Янева.

„Когато се установява, че деца в ромските квартали нямат ЕГН, нямат акт за раждане тук, в България, тъй като са родени в Гърция, не се е случило по някаква причина осиновяването там и са се върнали при родителите си в България. Тези деца живеят в абсолютна мизерия и извън всякакви социални и образователни системи, подчерта Росица Янева.

От края на миналата година е в ход национална кампания срещу трафика на бременни жени. Създадена е анимация, онагледяваща проблема.

„Искаме да стигнем именно до тези общности, до тези изолирани групи и да им разкажем какви са последствията, как се случва това престъпление, как ги набират, как ги убеждават, какво се случва по схемата“, поясни Янева.

Ежегодно много хора биват въвлечени и в трафик с цел трудова експлоатация.


Няма коментари:

Публикуване на коментар