Зима

Зима
Пролет

5 януари 2021 г.

Проф. Андрей Чорбанов: Към момента подкрепата за българската ваксина срещу COVID-19 е утопия

Преди 25 години България произвеждаше 80-90% от ваксините за страната, а в момента е точно обратното 

 

"Към момента подкрепата за българската ваксина срещу COVID-19 е утопия, държавата не проявява интерес към нашите експерименти."

Това каза по радио „Фокус“ проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

„Факт е, че до момента абсолютно никой от държавата не е проявил интерес какво се случва с нашите експерименти, на какъв етап са. Интересуват се медии, неправителствени организации, дори частни лица от бизнеса проявяват интерес, но не и от държавните органи“, обясни той.

Проф. Андрей Чорбанов припомни, че преди 25 години България произвеждаше 80-90% от ваксините за страната, а в момента е точно обратното. "Ваксинопроизводството е абсолютен компонент на националната сигурност", добави той.

"С участието на машинното гласуване би могло да се организира доста безопасна среда за предстоящите избори", коментира проф. Чорбанов.

„От друга страна трябва да се помисли относно правилата, касаещи най-вече карантинирането – доколко тези хора ще могат и имат право да гласуват. Няма как те да бъдат ограничени, поне конституционно. Изобщо има възможности и начини това да се осъществи. Технологиите го позволяват, но въпросът е какво ще бъде желанието на хората, които организират изборите, това да се случи“, обясни той.

Според проф. Андрей Чорбанов много от публичните места далеч не са толкова опасни, колкото се представят.

Днес президентът Румен Радев започна консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар