Зима

Зима
Пролет

5 януари 2021 г.

Стяга ви нещо чепикът?! Да, добре.

Хайде сега всеки да огледа хората, които познава, и да отрече мъдростта на Почетния в градината с розите! 

 

Коя беше световната дума на 2020 г.?! 

Иска ли питане - ами "локдаун", разбира се. Официално го обявиха от английското издание "Колинс", което брои лингвистичните пилци наесен. В първата десетка на списъка са и "коронавирус", "социално дистанциране" "самоизолация", "техническа безработица" и прочее актуализации от новата реалност. В очакване на "нов късмет" с новата година се дръжте обаче за добре забравеното старо.

В социален план, ако всичко ще се нормализира, човеците ще си заживеят постарому. Паднат ли ограниченията, ще започнат както преди да кръстосват света - като ходят там, където нямат никаква работа, и срещат безброй хора, с които няма какво да си кажат. А щом икономиката тръгне нагоре, пазаруването на ненужни вещи и услуги ще възстанови обичайния си бесен ритъм.

У нас също всичко ще се подреди. Както увери премиерът Бойко Борисов, "ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно е управлявала финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата". Сигурно ще е така, но звучи малко отлагателно.

Това внушение трябва да е налице до изборите, че да не обърка електоратът бюлетините. Ръчно ли, машинно ли ще е броенето, от него нищо вече не зависи. По Хегел "всеки народ има такова правителство, каквото заслужава". Затова протестите може да си останат част от пейзажа, стига да не запречват Орлов мост и да не са масови.

Сега, вярно е че класацията за дума на годината у нас е леко спорна. Президентът Румен Радев заложи твърдо на "Мутри, вън!" В националната ни десетка ще да е и призивът "Оставка!" Но времето лекува и мъдростта носи покой. Затова следва да отдадем дължимото на карикатуриста Христо Комарницки, който също направи предложение в тази насока. При това не звучи съвсем карикатурно, а си е по-скоро едно към едно.  

Та пред медиите Комарницки свързва 2020 г. с "коронавирус", "пандемия" и "протест", но над всички тях слага "фразата на годината". В нея няма нищо пандемично и кризисно, тъкмо напротив - фразата на годината е "Да, добре." Изрече я в отговор на досадниците почетният лидер на ДПС Ахмед Доган при протестния десант край сарая му в парка "Росенец". Останалото е карикатура на живата реалност:

"В България има огромна корупция! Да, добре.

Няма ефективно правосъдие, съдебната система не работи! Да, добре.

Няма свобода на печата и медиите! Да, добре.

Така повече не може! Да, добре".


Хайде сега всеки да огледа хората, които познава, и да отрече мъдростта на Почетния в градината с розите!


Огнян Стойчев, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар