Зима

Зима
Пролет

13 януари 2021 г.

Бившите и политическата омерта

Или защо Цветан Цветанов мълчи за ролята на вътрешния министър в предизборните кампании... 

 

Републиканец № 1 за България Цветан Цветанов направо ще ни разплаче с признанието си, че ГЕРБ, видите ли, никога, ама никога не са организирали изборите. 

"От 2009 г. до 2017 година имаше служебни кабинети, които подготвяха изборите. Организирането на парламентарните избори от служебни кабинети даде една допълнителна гаранция изборите да бъдат честни и да не бъдат оспорвани", заяви днес Цветан без да му мигне окото.

Разбира се, по закон това е така, но защо Цветанов ни прави на абдали? Вярно е, че той успя да излезе от сянката на ментора си Бойко Борисов, изявявайки се  като успешен партиен строител, но дали това беше единственият мотив да бъде избран за председател на предизборния щаб на ГЕРБ на местните и президентски избори през 2011 година? Или фактът, че като вътрешен министър и силов вицепремиер Цветанов държеше изкъсо структурите на МВР по области, а това е изключително важно при организацията и в крайна сметка за спечелването на избори?

Бившият №2 в ГЕРБ изглежда се опитва да замаже ефекта от предложението, направено преди няколко дни пред президента Румен Радев - за ротация на полицейските шефове в страната с цел гарантиране на честни избори. "Ротацията на полицейските началници ще разбие връзките, които са създадени с цел контролиране на гласовете", заяви тогава той.

Това е предложение, в чийто смисъл Цветанов е убеден от практиката си на вътрешен министър, защото отблизо е наблюдавал работата на шефовете на областни дирекции на МВР, чието кадрово израстване в кариерата лично е подписвал. И като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ всъщност е държал в ръцете си цяла България чрез 28-те си директори, назначени от него...

Няма никакво съмнение, че това е било така. И понеже днес Цветанов се опитва да хвърли горещия картоф за честността на изборите в ръцете на служебните кабинети, да си припомним какви разкрития направи през октомври 2014 г. заместник-вътрешният министър Филип Гунев от служебния кабинет "Близнашки":

"Предходното правителство (на Пламен Орешарски - бел. ред)  и по-предходното (на Бойко Борисов - бел. ред.) са имали практиката всички директори на областни дирекции да бъдат сменяни. На местно ниво тези областни директори не са просто назначения на професионалното ръководство, а са политически назначения, те се съгласуват с партиите", заяви Гунев.

Според него политизацията на МВР е най-големият проблем при разследването на купуването и продаването на гласове. Политизацията се размножава отдолу - сменят се началници на районни управления, шефове на криминална полиция, които също се промотират от дадена партия, разкри Гунев.

Цветанов е прав - изборите се правят от служебните правителства. Но организацията за спечелването им започва доста преди това - нещо, за което той е наясно.

Политическата метаморфоза на бившият № 2 в ГЕРБ е очевидна, но дали е завършена? Макар и плаха, Цветанов даде заявка, че познава мръсните предизборни механизми. 

"Сега, наблюдавайки процесите през последната година, година и половина, мога да кажа, че има ясна симбиоза между две от основните политически формации, които са системни партии - ГЕРБ и ДПС", заяви той.

Въпросът е ще отиде ли Цветанов по-далеч, вдигайки завесата над тайната на изборните успехи на бившата си партия и задкулисните й партньори. Или удобно ще спази политическата омерта?


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар