Зима

Зима
Пролет

15 януари 2021 г.

В ГЕРБ станаха по-католици от папата

За сметка на това има редица други проблеми, които биха затруднили гласуването на сънародниците ни зад граница (пък и у нас), за които обаче ГЕРБ упорито си затваря очите... 

 

Повече от седмица, докато президентът Румен Радев провеждаше консултации с политическите сили – парламентарни и извънпараламентарни, здравните власти, ЦИК и представители на българите, живеещи в чужбина, премиерът Бойко Борисов и управляващите партии го атакуваха за датата на изборите. 

През декември той спомена 28 март като най-ранна дата за провеждане на парламентарния вот и ГЕРБ се хванаха за нея с намеците, че ако я промени, значи някой му диктува какво да прави, а консултациите са само параван, зад който да се скрие. Ако не я промени – защо тогава прави безсмислени консултации.

Е, държавният глава вчера оповести тази сакрална дата, в която бяха вперени всички погледи. И като че ли изненада всички, тъй като очакванията бяха или да остане 28 март или да бъде изтеглена в края на април или през май. Радев обаче посочи защо е избрал 4 април – за да даде още една седмица на ЦИК и правителството да се подготвят за изборите и да ги организират в сложната пандемична обстановка, тъй като по време на консултациите си пролича, че готовност няма.

Снощи всички партии казаха, че нямат проблем с датата, тя ги устройва, защото те били винаги готови за избори. Днес обаче ГЕРБ размислиха и скочиха да защитават католическия Великден. Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков определи като „скандално“ насрочването на парламентарните избори на 4 април. Според него с решението си за тази дата президентът Румен Радев не се е съобразил с факта, че тогава католиците в България ще празнуват Великден. 

„И се налага точно в този светъл ден да изискваме от голяма част от хората в обществото да извършват някаква работа, каквато има в изборните секции“, възмути се той. Освен това много българи живеели в католически държави и как щели да гласуват там точно на този ден, запригласяха колеги на Шишков.

По официални данни католиците в България са около 50 хиляди. А българите в чужбина гласуват в дипломатическите ни мисии, в които този ден няма да се празнува. И което с нищо не пречи на отбелязването на Великден в съответната държава. Та, с други думи, мухата си е муха и няма как да стане слон.

За сметка на това има редица други проблеми, които биха затруднили гласуването на сънародниците ни зад граница (пък и у нас), за които обаче ГЕРБ упорито си затваря очите. Веднага след като президентът обяви датата на изборите и препоръча някои законови промени, за да се осигури конституционното право на глас на всички българи, двама дежурни „матросовци” от ГЕРБ в прав текст заявиха, че нищо от предложенията на Радев няма да бъде внесено и подкрепено от управляващите в Народното събрание. Има проблеми с броя на избирателните секции в чужбина, с големите опашки, които се получават пред посолствата и консулствата ни, с пътуването на огромни разстояния на хора, желаещи да гласуват... 

Само че ГЕРБ и Патриотите със зъби и нокти се борят срещу гласуването по пощата, срещу електронното гласуване. Зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов високомерно препоръча на сънародниците, които искат толкова да гласуват, да хващат самолета и да се прибират в България. Колко му е! Като да идеш от Долни чифлик до Бургас.

Има проблем със съмненията дали резултатите от протоколите са същите, като тези, които после се въвеждат от "Информационно обслужване", има проблем с контролирания вот. Но властта се прави на дръж ми шапката по въпроса за видеонаблюдението в секциите. Има хиляди проблеми, но те не са свързани с датата на изборите. Проблемите около осигуряването на безопасност за здравето на избирателите и членовете на избирателните комисии също не са малко. Но точно за да не решават тях, ГЕРБ са се вторачили в датата 4 април. 

И за да отхвърлят всяка отговорност от себе си за предстоящия хаос, Борисов и депутатите му прехвърлят всичко на ЦИК.

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков


Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар