Зима

Зима
Пролет

9 януари 2021 г.

Какво не знаем за Братя Грим?

Кои са приказките, които двамата братя са съхранили, какви са били трудностите по пътя им и още малко известни факти за Вилхелм и Якоб Грим




Вилхелм Грим и по-големият му брат Якоб Грим години наред изучават немските фолклорни традиции и публикуват колекция от истории, с времето добили популярност като “Приказките от Братя Грим”. Трудностите, които двамата срещат по пътя, не успяват да ги препънат, защото най-важно за тях е да се грижат прилежно за мечтата си и да съхранят традициите и културата на Германия, запазвайки ги през вековете.

Имало едно време двама братя, които ходели от врата на врата в преследване на причудливи приказки

В световната литература Якоб и Вилхелм са свързвани най-често с любими и непреходни детски заглавия като “Снежанка и седемте джуджета”, “Червената шапчица”, “Рапунзел”. Братята обаче не написват нито една от тези истории. Известно е, че приказките съществуват дълго преди Грим да бъдат родени в Германия през XVIII век. Прилежно събраните и колекционирани истории са част от богата фолклорна традиция на митове, легенди и притчи, които се предават от уста на уста през поколенията. Векове назад ежедневно причудливите и особени сюжети се разказват от жените в къщите с цел по-бързо и неусетно да бъде свършена домакинската работа.

С постепенното развитие на индустриализацията местните традиции съвсем естествено претърпяват промени, затова и начетени и учени хора като Якоб и Вилхелм се стремят към опазване и съхранение на тези истории. Провеждат обстойни разговори с близки, роднини, приятели и започват да колекционират всичко, което чуват, като дори понякога обогатяват и украсяват персонажите, развръзките и обратите, макар по-късно да отричат намесата си. През 1812 г. Якоб и Вилхелм публикуват историите като част от колекция, наречена “Детски и семейни приказки” или днес познатите “Приказки от Братя Грим”.

Приказки за (не) малки деца

Първоначално “Приказки от Братя Грим” не са предназначени за деца. Историите много често включват секс, насилие, кръвосмешение, множество пояснителни бележки под линия и липсват каквито и да е илюстрации. Предназначени изцяло за възрастни, в оригиналната версия на “Детски и семейни приказки” се съдържат множество мрачни сюжетни елементи. Например Рапунцел забременява от принца след небрежен флирт с него, а сестрите на Пепеляшка отрязват палците и петите на краката си, за да им стане обувката. Подобни сцени с времето биват преработени, тъй като книгата бързо добива популярност сред деца и до днес изданията, на чиито корици е написано името на братя Грим, са едни от най-обичаните сред читатели от всички възрасти. Принцесите, принцовете, мащехите, кралиците, добрите и лошите ни учат на всички най-ценни уроци, които можем да научим в детството си. Повеждат ни на пътешествие до вълшебни далечни страни и обогатяват вътрешния ни свят.

Якоб и Вилхелм се изправят срещу банкрут и депортиране

През 1830 г., крал Ернст Аугустус изисква клетва за вярност от всички професори в Гьотинген, но двамата братя се присъединяват към петима от своите колеги, с които отказват и протестират срещу Ернст Аугустус, обвинявайки го в нарушаване на конституцията. Благодарение на този акт на неподчинение стават популярни като "Гьотингенската седморка“ и биват мигновено уволнени. Якоб и Вилхелм са принудени да се върнат в Касел, където се опитват да се борят срещу бедността, заемайки пари от свои приятели, за да могат да преживяват, докато работят върху приказките. И двамата вярват, че мечтата им да съберат и реализират изданието с приказките, е по-големя от всички неудачи на света.

“Приказки от Братя Грим” се превръщат в абсолютен бестселър

Когато през 1859 година Вилхелм умира, приказките вече са излезли в седем издания. Към онзи момент колекцията наброява 211 истории с включени детайлни илюстрации. Якоб, живял с брат си и съпругата му, си отива от този свят през 1863 г. Според биографите им, Якоб почти губи здравия си разум след смъртта на брат си, с когото цял живот имат дълбока и значима връзка. Някои твърдят, че тогава единствените по-продавани творби били Библията и книгите на Шекспир. И можем да повярваме, че е така, защото сме сигурни, че всички ние в домовете си пазим по няколко издания с приказки от Братя Грим.

Трудът им обаче не се изчерпва с колекционирането на вълшебните фолклорни истории. Малцина знаят, че занимавайки се активно с университетска и библиотекарска дейност, двамата братя пишат книги за митология и публикуват научни трудове, посветени на лингвистика и средновековни изследвания. Посвещават много време и на работа върху обемен и подробен немски речник, но и двамата умират преди дори да завършат буквата F.

Безсмъртието на приказките

“Червената шапчица”, “Снежанка”, “Спящата красавица”, “Рапунцел” и “Румпелщилцхен” са само малка част от вечните приказки, които винаги ще четем на себе си и на децата си. Сред една от най-големите заслуги на Вилхелм и Якоб е това, че изтупват праха от старите истории и легенди, придавайки им ново звучене, но запазвайки основните фолклорни елементи. Братята пренасят през вековете немските традиции и съхраняват културата чрез приказки. Макар и според критиците приказките първоначално да не са били подходящи за деца, победата на доброто над злото през цялото време е основна тема във всяка една от историите. Неслучайно именно героите на Братя Грим са в голяма степен основните виновници за грандиозните успехи на Disney от близкото минало. 

Днес, адаптирани изцяло за деца, и коя от коя по-вълнуващи, приказките от Братя Грим отново идват при нас в ново издание, илюстровано от Джон Б. Груел, Р. Емет Оуън, Райън Креймър, Уолтър Крейн и др. Защото няма нищо по-вълнуващо за четене от вечните приказки от Братя Грим. 



Aлександра Александрова, Atrakcia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар