Зима

Зима
Пролет

9 януари 2021 г.

Несправедливостта е за всеки

Случаят с Димитър Кенаров създава опасен прецедент
 

"Насилие над журналисти не съм видял" - с тези думи главният секретар на МВР Иванов отговори на обвиненията, че по време на протестите срещу правителството и главния прокурор на 2 септември миналата година полицията е използвала неправомерно сила над представители на медиите. Всъщност пострадали журналисти имаше няколко, но най-яркият случай беше този с Димитър Кенаров.

Той беше извлечен от площада пред Партийния дом, налаган, докато е с белезници, а после откаран до столичен полицейски участък. Без право на адвокат и медицински преглед. После пуснат да си ходи. Без да му е връчен и един документ.

Експертизата каза, че той е бил доста набит при срещата с полицаите. Вътрешната проверка - че насилие не е имало. Точно както обеща главният секретар Иванов при започването ѝ.

И ако резултатът на проверката на МВР е по-скоро очакван, притеснителното е, че в този парад на беззаконието се включи и съдът.

Той е сезиран още през септември с искане да се произнесе по законността на задържането на журналисти. Законът казва, че подобни жалби се разглеждат незабавно. Но вече пети месец няма решение, а процесът съвсем заприличва на този по романа на Кафка.

Съвсем накратко - сезираният Софийски районен съд отговаря "Делото не е за нас, защото няма издадена заповед за арест" и препраща делото на друга инстанция, която след няколко седмици мислене изисква строго от журналиста да отговори "точно и мотивирано"... коя заповед жали. Иначе няма да гледа делото.

Случаят с Кенаров създава опасен прецедент. С действията си съдът намигва на полицията: "Няма проблем да задържате (и пребивате) граждани, нарушавайки им правата, просто не издавайте заповед за арест."

Димитър Кенаров


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар