Зима

Зима
Пролет

9 януари 2021 г.

Избори 2021: Битката е кой ще разпределя 29 млрд. евро от ЕС

Реалити шоуто от последни дни доказа само, че "ортаклъкът" между "първите" в държавата и "първите" в бизнеса не спирал и за секунда
 

С наближаването на парламентарните избори ситуация в България отново заприлича на нещо като реалити шоу. 

Политическите играчи очаквано изостриха тона и с нападките си започнаха да произвеждат ежедневни скандали. В оборот отново влязоха Васил Божков, Георги Гергов и Делян Пеевски, което за пореден път доказа единствено, че "ортаклъкът" между "първите" в държавата и "първите" в бизнеса не е спирал и за секунда. Дотолкова, че с милиардите, идващи от Европейския съюз, у нас бе наложен тотален толеранс към едрия бизнес и тесни политико-икономически кръгове.

Нека не се залъгваме. Точно парите от ЕС са големия залог за предстоящите избори, тъй като вотът съвпада с началото на новия програмен период. А той на всичко отгоре се отличава с особена щедрост. За разлика от политиците, числата не лъжат: В периода 2021-2027 г. се очаква България да получи близо 29 млрд. евро, което е близо два пъти или с около 13.3 млрд. евро повече спрямо пакета за периода 2014-2020-та.

В същото време социолозите, доколкото може да им се вярва, са категорични, че следващото правителство задължително минава през коалиция с ГЕРБ или БСП. Така че да се надяваме на някаква сериозна промяна в управлението на държавата е като да чакаш от умрял писмо.

И ДПС си поиска влизане във властта през парадния вход, а поради корпоративната си същност успя и най-бързо да усети накъде духа вятърът. Неслучайно всичките новоизбрани зам.-председатели на сламения началник в партията Мустафа Карадайъ са с ресор "зелена политика".

Протестите, които уж тръгнаха добре, накрая успяха да произведат единствено коалиция между "Отровното трио" и Мая Манолова, плюс някакъв съюз за "честни избори", който е спорно дали ще постигне заявените си цели. За капак, започна да се създава усещането, че "Демократична България" изпуска инерцията от "Росенец", а Слави Трифонов мълчи като комунист на разпит и едва ли някой изобщо знае дали ще е месия, "новия Борисов" или "новия Марешки".

В крайна сметка никак няма да е пресилено, ако предположим, че и следващата власт ще ползва добре изградените през последните 30 години лостове, за да насочва парите от Брюксел в "правилната посока".

Да чакаме помощ отвън, също вече ще е доста наивно. Вярно е, че към средствата от ЕС има прикрепено изискване за спазване на принципите на правовата държава и върховенството на закона, но практиката многократно е показвала, че наказателните процедури в Брюксел се движат със скоростта на костенурка. Последните дни пък демонстрираха, че САЩ имат свои проблеми и едва ли ще им е до нас, а Русия би следвало да е доволна от статуквото в България, при положение, че успява с абсолютна лекота да прокарва интересите си.

И така, пак май ще го докараме до старата поговорка: "Кучетата лаят, керванът си върви". Затова и негативизмът в навечерието на изборите изглежда оправдан.


 Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар