Зима

Зима
Пролет

20 януари 2021 г.

Нощта дойде

Тази война ще се води в Съзнанието на всеки един от нас. Ще бъде война със Страха. Война на събуждащото се човечество, което заключиха и оковаха. Ще бъде война на Свободните срещу робите и техните господари. Ще бъде война на светове... 

 

Нощта дойде.

Не всички имат очите да я видят и не всички имат очите да виждат в нея. Но тя е тук и тъмният й плащ се спусна над света.

Не можем да спрем Махалото. То следва своя изначален цикличен ритъм и няма да се върне назад, преди да достигне до края на тази посока. Докато не чуем глухия тътен в невидимата стена на изпълнилото се време, изгубеното ще се превръща в спомен и памет, ще остава зад нас и ще ни се струва, че е все по-далече. Колкото и да се блъскаме в нашите вътрешни стени, не можем да спрем това могъщо и вечно движение, не може поотделно да бъде изнесена в умореното съзнание на всеки един от нас тежестта на цялата човешката участ. Целокупното човечество ще осъзнае участта си чрез всеки един от нас. И това не може да се случи преди всички да се наситят на безумието; преди да изтанцуват докрай лудия си танц с бесовете.

Никой не може да знае колко дълго ще продължи това.

Бесовете са развързани и ние сме в глобална война. И този път това не е война за завладяване на територии и народи. Войната е за Човешката душа и за нейните предвечни устои.

Бъдещият заместник-министър на здравеопазването на САЩ Рейчъл Левин, транссексуален експерт по педиатрия и психиатрия. Photo: AFP

 

Днес на императорския трон в разцепената и разлагаща се отвътре Империя ще седне немощен, но „заслужил“ старец, странно напомпан с адреналин и сякаш задвижван от неведоми дистанционни устройства. Бъговете в поведението му и белите петна в паметта му навеждат на странни мисли наблюдаващите този маскарад. Друга една старица, на още по-преклонна възраст, но сдобила се с неизчерпаема енергия и изпаднала в неудържима абстиненция за власт, остава начело на оркестъра под купола на заветния Капитолийски хълм и ще продължава да дирижира кресчендото в големия реванш.

Вашингтон за пореден път е центърът на света и милиарди очи са вперени натам, защото събитията касаят всички и са в планетарен мащаб. Видимо е с просто око, че днес „столицата на световната демокрация“ е окупирана военна територия. Десетки хиляди тежко въоръжени войници, барикади и блокпостове, метални огради с бодлива тел, полицейски час, забрана за свободно движение на хора, военни патрули из целия град – страховит антиутопичен пейзаж, на фона на безпрецедентно синхронно заключване на световното население – само слепец не би видял, че става въпрос за добре организиран глобален преврат.

 
Но по този начин идват на власт тираните – със сила и всяване на страх. И с песните на своите придворни холивудски бардове, които ще сътворят величествен шоу спектакъл, ознаменуващ началото на Новия световен ред. Действие, което беше отложено с цели четири години заради допусната грешка в Системата –  „недоразумението“ Тръмп.

Последният американски президент обаче не просто забави сценария. Той отвори кутията на Пандора и направи невидимото видимо. Дълбоко потискани енергии, блуждаещи несигурно в сумрака на колективното съществуване и обвити в конспиративна мъгла, бяха назовани и извадени наяве. Бяха посочени с пръст недъзите на Системата и бяха назовани по име тези, които я поддържат. Влечугите, обитаващи тъмните води на Дълбоката държава, трябваше да излязат от зоната на своя комфорт и да се отбраняват чрез атака. Така стана възможно хората по целия свят да видят истинските им лица и да се организират в съпротивително движение.

Този процес е необратим.


Само Луд, само Шут можеше да се изправи срещу реалните владетели на света, които държат в ръцете си живота на милиарди хора по цялата планета – Big Money, Big Tech, Big Pharma… и всичко друго, което е Big. Само по себе си, това безумно и обречено самотно действие на американския президент не можеше да бъде извършено от разумен човек. Подобно на комиксов герой, Тръмп скочи внезапно и неподготвено срещу добре промислената и укрепена конструкция на Системата и си счупи главата в нея. Той претърпя поражение в последната си решителна битка, но всъщност войната тепърва започва.

„Започнатото от нас движение е само началото“, заяви той в прощалното си обръщение към нацията и към света в последния си ден като президент на Съединените американски щати.

Напоследък си спомням често великите думи на Лудия Макс*: „Знаеш, че надеждата е грешка. Ако не можеш да поправиш счупеното, ще полудееш.“

Лудият Тръмп обаче не може да полудее повече от това. Той вече извърши своя безразсъден акт и отвори огромна дупка в Матрицата. Невидимото стана видимо и така истинската световна война започна.

Тази война ще се води в Съзнанието на всеки един от нас.

Ще бъде война със Страха.

Война на събуждащото се човечество, което заключиха и оковаха.

Ще бъде война на Свободните срещу робите и техните господари.

Ще бъде война на светове.

Но е нужно време. Дотогава ще си говорим дълго помежду си в диплите на Нощта, която настъпи. Ще помним и ще съхраняваме с внимание това, което трябва да бъде опазено, докато времето се изпълни докрай. Точно в днешния миг от движението на историята не можем да спрем Махалото. Бесните още не са се набеснели, те дори обявиха поредния си проект за затъмняване на Слънцето (?!). Като отвързани зверове те ще ни заливат с безумията си в нестихваща градация. На много хора по света все още не им е писнало достатъчно от прекрасния нов свят, който ще става все „по-прекрасен“, нито имат очи да видят опасностите за себе си и за своите деца. Те все още спят щастливо и неразбиращо в своя овчи синдром. Неизбежно днес си спомням и думите на философа Александър Дугин: „Изглежда, човешкият род има намерение да стигне до самия център на нощта, за да достигне нейния край.“

Ще си позволя да завърша това есе с думи, които написах тук преди около шест години. „Нищо не зависи само от нас, защото проблемът е системен, а не единичен. И в самото сърце на империята вече клокочат нови енергии. Може би чудовището трябва да бъде ранено смъртоносно именно там – където се е родило. Може би Нощта ще продължи дълго. Но ние, ние трябва да дадем своя малък дял в големия процес на пробуждането. И когато черупката се пръсне, ние да сме оцелели в недрата, от които ще се роди Бъдещето.“

Глобалният либерален фашизъм настъпва явно и нагло, той вече дори не се крие. Съсипаната западна цивилизация, с чиито ценности съм закърмена и аз самата, навлиза в период на екзистенциално оцеляване в малки общности от съмишленици, в тесен приятелски и семеен кръг, докато социалната тъкан се възстанови от нанесените поражения в дигиталния и реалния концлагер, който обитаваме. А обединяването в големи общности е естествен процес и той ще се случи рано или късно. Дотогава трябва да си говорим, да се поддържаме, да се групираме и да организираме умно своята съпротива. Не бива да се губим един друг.

Когато чуем глухия тътен на Махалото в невидимата стена на изпълнилото се време, ние сме длъжни да бъдем готови.

*„Лудият Макс: Пътят на яростта“ (Mad Max: Fury Road) е австралийско-американски филм от 2015 година, научнофантастичен екшън на режисьора Джордж Милър по негов сценарий, в съавторство с Брендън Маккарти и Нико Латурис.

Нот – богинята на Нощта в скандинавската митология. Художник: Gustavo Rinaldi, 2020

 

Христина Христова, Memoriabg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар