Зима

Зима
Пролет

17 януари 2021 г.

Синдром на разбитото сърце

Той е съпроводен с мъка, която тежи не само на мисълта ни, че сме самотни, но и оказва значително въздействие върху тялото

 

 

Когато сме влюбени несподелено, или пък ни се е случила раздяла с партньора, обикновено се чувстваме тъжни, депресирани, плаче ни се, нямаме желание за нищо. Казваме, че сърцето ни е разбито.

Синдромът на разбитото сърце е съпроводен с мъка, която тежи не само на мисълта ни, че сме самотни, но и оказва значително въздействие върху тялото. Стресът свързан с него, понижава имунитета, повишават се кръвното налягане, сърдечната честота, нивата на кортизола, появява се физическа умора.

1. Поемете контрола

Първото, което обикновено се случва, когато изпитваме любовна мъка е да се предадем на негативните емоции. Губим желание за любимите ни занимания, хобита. Затова, поемете контрол и проявете инат в това да продължите с интересите си.

2. Не задържайте емоционалната си болка

Проучвания са доказали, че изразяването на емоциите значително намалява стресовата реакция на тялото. Ако ви се говори – говорете с приятели и близки. Пишете на лист хартия, когато няма с кого да говорите. След това скъсайте и изхвърлете написаното, сякаш чистите душата си от негативното.

3. Не поставяйте ограничение във времето на емоциите си

И не позволявайте на другите да го определят. Вашето време за изцеление за тази любовна травма е уникално ваше. Но не му позволявайте и да трае твърде дълго.

4. Нахранете душата си

Тя винаги има нужда от грижи, които могат да се изразяват по много и различни начини – масаж, хубава музика, концерт, театър, ароматерапия и т. н.

5. Не пренебрегвайте здравето си

Когато страдаме любовно, възможно е някои хронични болежки да напомнят за себе си или да се появяват нови физически неразположения. Не пренебрегвайте здравето си!

6. Хранете се здравословно

В общи линии, когато страдаме от синдрома на разбитото сърце имаме два варианта за хранене – храним се недостатъчно, защото нямаме апетит или „облекчаваме“ мъката, тъпчейки се с нездравословни храни. Тук също трябва да проявите своя силен характер и да се погрижите за здравето и красотата си, избирайки здравословни храни. Знаете, че сладкишите и мазните бургери няма да ви накарат да се почувствате по-добре, напротив. Съвсем скоро ще забележите как трупат килограми, а това ще ви потисне още повече.

7. Осигурете си пълноценен сън

Трудно е, нали? Когато страдаш за някого, да спиш пълноценно, но е още нещо, което ще трябва да преодолеете. Не забравяйте, че натрупаната умора само ще започне да влошава нормалния ви ритъм на живот.

8. Подбирайте социалния си кръг


Когато се борите с любовна мъка, имате нужда от хора, които ви подкрепят, с които прекарвате времето си приятно, чувствате се презаредени. Не ви трябват отрицателните личности, онези, които по всякакъв начин и умишлено ви връщат в болезненото минало, които ви карат да се чувствате виновни по някакъв начин.

9. Погрижете се за духа и тялото с различни занимания

Опитайте с йога, медитация, спорт. Те помагат за снемане на напрежението, а и мисълта, че правите нещо хубаво за себе си ви кара да се чувствате по-добре.


Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар