Зима

Зима
Пролет

18 януари 2021 г.

Зелената политика на ЕС и цепениците в българското кюмбе

Над 30 процента от нас не могат да си позволят адекватно отопление 

 

Ако вярваме на телевизионните глашатаи и на нашенските новини, в които изобилстват лични драми от сорта "Пребил Тодорчо баба си за пенсията", всенародното спасение е в здравословното хранене и особено - в спазването на средиземноморската диета.

Животът обаче е разнолик и изненадващ. И май наближава времето, когато умерено-континенталният климат ще отстъпи окончателно място на средиземноморския, за да се озовем и ние най-сетне в центъра на спасението.

За това свидетелства фактът, че от няколко години зимата у нас е мека, без много сняг. Дотолкова свикнахме с нея, че температури от минус 10 вече ни се струват убийствени. А само преди пет-шест години се е случвало да мръзнем на минус 25 градуса.

Промените в климата, макар и бавно, стават реалност. За разлика от разни държавни стратегии, чертаещи просперитет и зелено бъдеще.

За сетен път завесата повдигна Евростат, като публикува данни за съвсем простичко нещо - как българите се отопляват. Оказва се, че над 30 процента от нас не могат да си позволят адекватно отопление. Страната ни е на първо място в ЕС по дял на хората, които не успяват да покриват разходите за тази благодат. Средно за Европа процентът от насeлението, което не може да се отоплява, е около 7 на сто.

Това че не се отопляваме адекватно донякъде ни сродява с мечтата на мнозина милионери по света, които искат да продължат да живеят след края на земния им път. За тази им мечта се грижи особено течение на науката, наречено крионика. То съществува от няколко десетилетия, а фирмите, занимаващи се със замразяване на хора, вече са дали такова бъдеще на над 200 души и още около 1500 са заявили, че искат след смъртта им техните тела да бъдат съхранени по този начин.

Но докато криониката се оформя като еднопосочен билет към бъдещето, ЕС изисква от властите в България най-накрая да дадат ясна дефиниция що е това "енергийно беден". Определението е необходимо, за да могат цените на тока за бита да се определят от пазара. Само че това досега не се е случило и цените у нас не се определят от пазара, а от Комисия за енергийно и водно регулиране - т.нар. КЕВР.

Изглежда, че България продължава да живее по волята на комисарите. Независимо че преди 32 години уж окончателно се разделихме с Ленин и тезата му за електрификацията и съветската власт.

Така или иначе, принудително сме отдадени на криониката. Същевременно държавата гръмогласничи, че дава мило и драго за социално слабите. Според данните на Евростат през сегашния отоплителен сезон са подпомогнати над 283 000 домакинства. Отпуснатата за тях помощ е под формата на твърдо гориво – предимно дърва и въглища.

И какво се получава в крайна сметка! В държавата хем по определение няма енергийно бедни, както иска ЕС, хем харчи пари от бюджета си за социална политика, която в същото време е в ущърб на зелената политика на Евросъюза. Както знаем, част от тази политика е и подобряването на качеството на въздуха, който дишаме. През 2019 г. кабинетът се похвали шумно, че е приел Haциoнaлнa пpoгpaмa зa пoдoбpявaнe ĸaчecтвoтo нa aтмocфepния въздyx в пepиoдa oт 2018-та дo 2024-та. В нея са предвидени мepĸи, нacoчeни ĸъм ocнoвнитe ceĸтopи, причиняващи зaмъpcявaнe c фини пpaxoви чacтици. В пoдĸpeпa нa yпpaвлeниeтo нa ĸaчecтвoтo нa aтмocфepния въздyx бе cĸлючeнo и Cпopaзyмeниe зa пpeдocтaвянe нa ĸoнcyлтaнтcĸи ycлyги мeждy Mиниcтepcтвoтo нa oĸoлнaтa cpeдa и вoдитe и Meждyнapoднaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe. Между другото, анализът в програмата потвърди идeнтифициpaнитe вече оcнoвни изтoчници нa зaмъpcявaнe - битoвoтo oтoплeниe и тpaнcпopтa в гoлeмитe гpaдoвe.

Споразумението е факт, парите за консултантските услуги са извадени от джоба ни и са дадени където трябва. Кюмюрът за социално слабите също. И сме първенци в криониката.

Да живее България, да пребъде ЕС и зелената политика!


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар