Зима

Зима
Пролет

18 януари 2021 г.

Проф. Андрей Чорбанов: И при 100% защита COVID ваксината не е по-добра от естествения имунитет

"Колкото повече продължават мерките, толкова повече ще се отложи краят на пандемията, защото ваксината няма да успее физически да покрие населението като производство." 

 

"Не смятам, че тази ваксина срещу коронавирус е опасна и вредна по принцип. Просто не е минала през всички етапи. Има една група странични реакции, които се забелязват на много късен етап след година - година и половина. 

По-скоро смятам, че не е доказано, че те ще бъдат ефективни, защото за ефективността трябва да мине един дълъг период от време, в който голяма част от имунизирана група да се срещне с патогена, за да се види тази ефективност, а това за момента няма как да се прецени."

Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология проф. Андрей Чорбанов в ефира на Нова телевизия.

По думите му най-добрият начин за справяне със заболяването е чрез естествения имунен отговор, той подчертава, че мерките, които редица държави са предприели по-скоро удължават пандемията, отколкото да ограничат пандемията от вируса и ефектите от него.

"За вируса се реагира сякаш това е изключително опасно инфекция, заради която трябва да се затворят всякакви социални контакти, стандартни дейности в държавите като ходене на училище, на масови мероприятия. Не смятам, че това е така, защото колкото повече продължават мерките, толкова повече ще се отложи краят на пандемията, защото опитът и елементарните сметки показват, че ваксината няма да успее физически да покрие населението като производство", коментира той.

"Ваксините винаги са били свързани с надежда. Ваксината има една особеност, тя се използва на здрави хора. Дори и да защити на 100% човека от заболяването, не формира по-добър отговор от прекарване на заболяването", каза проф. Чорбанов.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар