Зима

Зима
Пролет

12 януари 2021 г.

Златните резерви на Русия надхвърлиха доларовите

Златният превес е резултат от дългогодишните усилия на Москва да намали вложенията си в щатски активи 

 

Златото е имало 23% дял от международните резерви на "Банк России" от 583 млрд. щ. долара към края на юни 2020-а - последната дата, за която има официално информация, сочи обзор, публикуван в късните часове на 11 януари. 

Участието на американските долари е било в размер на 22% срещу над 40% през 2018-а. Така за първи път в историята златните запаси на Русия са повече от доларовите.

Златният превес е резултат от дългогодишните усилия на Москва да намали вложенията си в щатски активи и е част от по-широката стратегия на Кремъл да "дедоларизира" руското стопанство и да намали уязвимостта му от санкциите на Вашингтон в хода на влошаващите се отношения между двете държави. Златото вече е втората по големина съставна част на руските валутни резерви след еврото, чийто дял е около една трета от всичките активи. Китайският юан участва с 12% от тях, съобщава Banker.bg.

Увеличението на теглото на жълтия метал в международните запаси на Русия е подпомогнато от ръста на златните котировки в периода юни 2019-а - юни 2020-а. "Банк России" е купила и злато за около 4.3 млрд. долара през същия период, сочи отчетът на руските централни банкери.

Москва е похарчила над 40 млрд. щ. долара за попълване на златните си запаси през последните пет години, което превърна страната в най-едрия купувач на скъпоценния метал. Руската централна банка обяви, че е престанала да "пазарува" злато през първото полугодие на 2020-а, за да окуражи производителите на скъпоценната суровина и банките да изнасят повече метал и да вкарват повече чуждестранна валута в Русия след краха на петролните котировки. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар