Зима

Зима
Пролет

12 януари 2021 г.

Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинирането първо на възрастните позволява премахване на мерките

"Процес на масова ваксинация не може да се случи, ако не се включи цялата здравна система." 

 

"Добрата организация на масовото имунизиране срещу Covid-19 позволява по-либерални мерки."

Това мнение изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.  

"Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора – например на тези над 60-годишна възраст, тъй като това е рисковата група с най-висока смъртност", подчерта Стойчо Кацаров.

„Ако те бъдат имунизирани и предпазени от заболяване, това е достатъчно, за да бъдат премахнати мерките. Останалите могат да се ваксинират и по-късно.“

"Възрастните хора над 60 години са около 2 милиона", допълни Стойчо Кацаров. „Ако вземем предвид, че част от тях вече са боледували, част от тях няма да пожелаят да се сложат ваксината, може би контингентът, за който говорим, е около 1.5 милиона души, това значи 3 милиона ваксини. Това може да бъде реализирано в рамките на два месеца, така че към края на март страната да премахне всички ограничения.“

Кацаров смята, че „дори не е необходимо да се ваксинират всички лекари първи, а само тези, които са на първа линия“.

"Има много сериозно недоверие към тези ваксини", изтъкна още Стойчо Кацаров. По думите му това е свързано и с недоверието към правителството от последните месеци.

„Не би трябвало да сме чак толкова изненадани, че доста хора – някои социолози казват около половината от населението не желае да се ваксинира с никоя ваксина“, коментира той.

"Процес на масова ваксинация не може да се случи, ако не се включи цялата здравна система, не само общопрактикуващите лекари", заяви д-р Стойчо Кацаров.

„Наличните медицински кабинети в лечебните заведения са напълно достатъчни. Въпрос на добра организация е да се организира такава масова ваксинация. Процесът се усложнява от начина на съхраняване на тези ваксини.“

Запитан кога може да се постигне достатъчно задоволително ваксинационно покритие д-р Кацаров посочи:

„Ако варира със сегашните темпове – между 10 и 15 години. Ако успеем да доставим достатъчен брой ваксини и да организираме здравната система, смисълът на имунизирането на хората е това да стане за два-три месеца, след което да се премахнат всички ограничителни мерки – заведения, училища, маски, дистанция и прочее.“.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар