Зима

Зима
Пролет

12 януари 2021 г.

Шампиони и извън терена: "Реал" (Мадрид) и "Байерн" са на печалба въпреки коронавируса

"Белият балет" е с най-високи приходи - 681.2 млн. евро, баварците са на второто място с 607.2 млн. евро 

 

"Реал" (Мадрид) и "Байерн" завършват на печалба предходната финансова година (2019-20), показва традиционното изследване на KPMG за шампионите в осемте големи първенства в Европа.

Това издание по изключение разглежда постигнатото от първенците на шест от тях - на Англия, Испания, Германия, Италия, Франция и Португалия. Извън анализа остават Нидерландия, чието първенство завърши без определяне на шампион заради коронавируса, и Турция, тъй като не е наличен финансовият отчет на първенеца "Истанбул Башакшехир".

Данните показват, че въпреки огромните предизвикателства "Реал" и "Байерн" са на печалба. При испанския шампион тя е 300 хил. евро, а при германския - 5.9 милиона.

Очаквано, сред разглежданите клубове "Реал" е този с най-високи приходи - 681.2 млн. евро, което е с 59.1 милиона (8%) по-малко спрямо предната финансова година. Близо половината от сумата идва от търговска дейност и "други".

"Байерн" е на второто място с 607.2 млн. евро, следван от "Ливърпул" с 557 милиона.

Най-голямо свиване на приходите има при "Порто" - с 50%. Това се дължи основно на неучастието на португалците в групите на Шампионската лига и ранното им отпадане в елиминациите в Лига Европа.

"Реал" има най-големи пропуснати ползи във финансова стойност от затварянето на стадионите, като приходите му в деня на мача намаляват с почти 35 млн. евро, което е с 22% по-малко от предната година по този показател. В това отношение "Ливърпул" е най-близо до предния си резултат, като отстъплението е 14% (13.1 млн. евро), съобщава Dnevnik.bg.

"Реал" (Мадрид) е и единственият от шестте клуба с над 200 милиона последователи във водещите социални мрежи, като към 1 януари 2021 г. има 255.8 милиона, което е със 7% повече спрямо миналата година. Основната част от тях са във "Фейсбук" (111 милиона) и "Инстаграм" (94.4 милиона).

"Ювентус" се нарежда втори със 105.8 милиона, но е с най-голямо увеличение - 20%.


Няма коментари:

Публикуване на коментар