Зима

Зима
Пролет

16 януари 2021 г.

Ваксинация за пример II: С чесън против уроки и... коронавирус

А моделът и ПР-мениджър на болница "Сердика" Гери Дончева доказа, че дори и при ваксинацията важи известният нашенски принцип "кой превари, той завари" 

 

Прогнозата, която "Банкеръ" направи в коментара "Ваксинация за пример, по нашенски" от 9 януари, засега се оказва вярна. 

Миналата седмица коментирахме, че ще има проблем със самите ваксини и доставката им, който ще отдалечи във времето широко рекламираната от премиера Бойко Борисов българска ваксинация за пример.

Още в самото начало на този процес е ясно, че наистина сме за пример. Негативен обаче. Според проучване на сайта Statista България вече е на последно място в ЕС по брой поставени ваксини срещу коронавирус на 100 000 души население. Изследването показва, че сме постигнали "завидните" 0,25 поставени дози на 100 000 души. И понеже у нас е особено почитана шопската мъдрост "Я не гледам на мене да ми е добре, а сакам на Вуте да му е зле", утешителната новина е, че има и по-зле от нас - западната ни съседка Сърбия е на дъното под нас с 0,14 дози.

Знаем обаче, че Вуте от Сърбия си пада малко славянски грандоман. По тази линия ще потърси помощ от Русия и като нищо ще вкара толкова ваксини "Спутник" V, че за отрицателно време ще дръпне напред в статистиката. И тогава заголеният ни и ненадупчен от инжекции задник хептен ще лъсне, защото, както вече коментирахме, ваксините ще отидат първо там, където са платили най-много за тях. Отделно, в нашата държава почти ежедневно се правят внушения колко опасна и вредна е ваксинацията. И на нас акълът за толкова ни стига.

Ето защо ваксинационната победа над COVID-19, в което премиера Борисов, здравният министър Костадин Ангелов и експертите от НОЩ се кълнат, най-вероятно тази година няма да се случи. Ваксинационният план с разните му етапи още отсега предизвиква редица въпроси. Не се знае и дали ще успеем да спазим препоръчаният от производителите на Pfizer-BioNTech срок от 21 дни между двете дози. А той е изключително важен за постигането на максималното ниво на имунитет (95%).

Май ще се окажат прави общинарите от Сандански, дето се изхитриха да се боцнат срещу коронавируса преди всички останали. А и не са само те. Тези дни стана известно, че цели 24 души в Сандански са успели да се прередят на опашката за поставяне на ваксина.

Известно е също, че пререждането е национален спорт у нас, завещан ни от мрачните соцопашки за банани и прочие екзотики. Този път Сандански положи началото на официалната статистика на пререждачите. А моделът и ПР-мениджър на болница "Сердика" Гери Дончева доказа, че дори и при ваксинацията важи известният нашенски принцип "кой превари, той завари". И се сдоби с доза срещу коронавирус, далеч преди да дойде времето на учителите по онзи план.

Така че, който не е модел, ПР, общинар и нещо по-така, трябва да се въоръжи с търпение. За антиваксърите не говорим. Иначе казват, че чесънът също помагал. 

Въобще, братя, Бог да ви е на помощ!


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар