Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2021 г.

Палав, див, многолик и не му пука: Така Ник Нолти стигна до 80

Нолти е актьор, който може да се похвали с около 50 роли в киното, коя от коя по-разнообразни

 

 

Изминали са точно 80 години от раждането на един от най-многоликите и необуздани герои на Холивуд - Ник Нолти. 

Международните издания често слагат пред името на Нолти думата naughty (от английски - палав, лош бел.ред.), наричайки го Naugty Nick Nolte, като по този начин желаят да подчертаят дивия му нрав. Дали на Нолти му пука за това? Едва ли. Актьорът с немска, шведска, ирландска и италианска кръв рядко се трогва от нещо, което се казва или пише по негов адрес. Не сваля шапка дори на президента на САЩ Доналд Тръмп, макар и доста преди Тръмп да стане президент, но това е друга история, която ще ви разкажем след малко.

Нолти е актьор, който може да се похвали с около 50 роли в киното, коя от коя по-разнообразни. Не се е снимал в комедията "Четири сватби и едно погребение", но е играл този филм в живота поне по отношение на сватбите и има две деца - 34-годишен син Броули и 13-годишна дъщеря Софи, разбира се от различни свои съпруги.

Роден е на 8 февруари 1941 г. в Небраска, САЩ. А рожденото му име е Николас Кинг Нолти.

След като завършва гимназия, е приет в щатския университет в Аризона, с футболна стипендия, но скоро отпада, тъй като се проваля на изпитите. След това заминава да учи театър в Пасадина. За кратко учи и с Брайън O'Бърн в Академията на Стела Адлър в Лос Анджелис. Първите 14 години от кариерата си пътува из страната и играе с различни регионални театрални групи.

През 1976 г. в Калифорния прави големия си пробив в легендарния телевизионен мини-сериал "Богат, беден" а скоро следват и ролите в киното. Дебют за Нолти в игралното кино става филмът "The Deep", където актьорът си партнира с Жаклин Бисе. Разностранните герои стават запазена марка на Нолти още в ранните години на кариерата му в киното, с роли като тези на контрабандист на дрога-ветеран от Виетнам в "Who'll Stop the Rain", загубила илюзиите си футболна звезда в "North Dallas Forty", волен писател в "Heart Beat" и морски биолог-отшелник във филмовата версия на класиката на Джон Стайнбек "Улица Консервна".

Сред най-впечатляващите му превъплъщения са тези във филмите "48 часа", "Под обстрел", "Плевели", "Сбогом на краля", в сегмента на Мартин Скорсезе от "Нюйоркски истории", режисиран от Скорсезе, Уди Алън и Франсис Форд Кополоа.

Още "Нос Страх" (с Робърт ДеНиро), "Принцът на приливите" (с Барбара Стрейзанд), два филма по книги на Вонегът - "Mother Night", и "Закуска за шампиони" (1999), в "Тънка червена линия", "Добрият крадец", "Хълк", "Бойна кръв" и други.

Талантът на Нолти и неговата харизма не остават незабелязани от дамите. Актьорът е успявал да се ожени цели четири пъти и да се разведе три пъти. Първата му съпруга е актрисата Шийла Пейдж, с която бракът им продължава от 1966 до 1970 г.

През 1978 г. Ник се жени за Шарин Хадад, но през 1984 г. се развеждат, за да може още през същата година Нолти да се ожени за третата си съпруга Ребека Лингер. От нея актьорът има син Броули. Макар че бракът им продължава около 10 години и той бива разтрогнат през 1994 г.

За Ник следват дълги години, в които той повече не се решава на нов брак до 2016-та, когато се жени за настоящата си съпруга Клайти Лейн, макар че връзката на двамата датира от много по-рано, а през 2007 г. се ражда дъщеря им Софи Лейн Нолти, която е вече на 13.

90-те години на миналия век се оказват много противоречиви за живота на Ник. Наред с успешните си роли в няколко филма, тези години са белязани от развод, сватба и много алкохол за Нолти.

Когато Катрин Хепбърн (с която си партнират през 1985 в "Мисис Куигли") го обвинява, че е спал пиян във всяка канавка на града, той ѝ отговаря: "Не е вярно, останали са ми още 2-3".

Но, отново през 90-те и по-точно през 1992 г. списание People го избира за най-сексапилния мъж на планетата.

Интересните истории с Ник Нолти обаче не са свързани само със сватби, алкохол и дрога. В свое интервю през 2017 г. актьорът разказва за своята среща с президента на САЩ Доналд Тръмп (преди последният да стане президент). Случката е отново през любимите за Нолти 90 години на 20 век. Тогава той среща Доналд Тръмп и тогавашната му съпруга Марла Мейпълс, докато се разхожда в Сентрал Парк.

"Тогава имах дълга руса коса, спомня си Нолти, не си спомням за кой филм беше, но Тръмп каза, че е наистина невероятна. Каза ми "Хей, момче, имаш страхотна коса." Приближи се и я докосна, след което каза "О, това е ужасно! Като бебешка коса е."

Ник също го хванал за косата и му казал "А твоята е като телена четка".

После около 20 минути спорили кой имал по-хубава коса.

Сблъсъците на Ник Нолти с други звезди се случвали и на снимачната площадка. Като с Джулия Робъртс, докато снимали филма "I Love Trouble", където си партнират за първи път. Героите им са двама журналисти, които се сближават по време на разследването, което провеждат. Накрая си падат един по друг, но в реалността не става точно така. Джулия Робъртс описва Нотли като "отвратително човешко същество", докато Нолти казва за нея, че "изобщо не е добър човек". Нещата между двамата са толкова напрегнати, че заснемат филма, опитвайки се колкото се може по-малко да се засичат на снимачната площадка.

Нолти явно има онова въздействие върху жените - или не го понасят, или умират за него. Но това стои настрани от факта, че той би направил какво ли не за роля. Да, пускал си е дълга коса, напълнявал е с 20 килограма, а за ролята си в "Паника в Бевърли Хилс" Нолти прекарва пет седмици, живеейки като бездомник в Лос Анджелис. Филмът проследява историята на Джери Баскин - бездомник, който влиза в живота на богато семейство в Лос Анджелис. По време на снимките Нолти също така два пъти яде истинска кучешка храна. Веднъж от купичка и веднъж направо от консервата.

Нолти може да влезе в историята на киното и с факта, че е отказал ролята на Супермен, защото създателите на филма не се съгласили с неговото условие, а именно - да изиграе ролята на Кларк  Кент/Супермен като шизофреник.

Актьорът трябва да се бори и с друг съществен проблем в актьорската си професия. Още като дете той има много големи трудности в училище, но години по-късно се установява, че има дислексия. Заради това Нолти трябва да преписва всичките си реплики, за да ги запомни, но казва, че по този начин "диалогът се забавя толкова, че да можещ да видиш поезията в него".

Нещо, за което Ник много съжалява в живота си, е, че не му е било позволено да служи в армията и така избягва "възможността" да бъде изпратен във войната във Виетнам. През 1965 г. Нолти е арестуван за фалшифициране на лични карти на него и приятелите му, за да могат да влизат в барове. Тогава му налагат глоба от 75 000 долара и е застрашен от присъда от 45 години затвор, която впоследствие отпада, но обвинението му го прави негоден за военна служба. Заради него Ник Нолти не може да влезе в американската армия.

Още едно доказателство, че Ник е бил див и палав още като ученик, е фактът, че е изключен от училище заради участие в побой и пиене на алкохол.

Явно проблемите му с алкохола се проявяват и по-късно. Както през 90-те, така и през септември 2002, когато е заловен от полицията в Малибу да шофира в нетрезво състояние. Медицинските изследвания показват, че освен алкохол в кръвта му има и следи от наркотици. На 12 декември 2002 Нолти е осъден в условно на три години и се задължава да преминава през неочаквани медицински тестове. Не обжалва присъдата. А снимката на Нолти при този инцидент се превръща в една от най-популярните и шервани снимки и досега.

Ник няколко пъти се е опитвал да се бори с пристрастяването си към алкохола. Няколко години след раждането на сина си през 1986 г. актьорът остава чист за около 10 години, но през 2002 г. отново посяга към алкохола.

През последните години Нолти се справя много по-добре с проблема. Той живее със съпругата си Клайти и дъщеря им Софи в къща в Малибу. Нолти сам прави къщата си около дърво, което расте буквално през спалнята им. На въпроса защо, Нолти отговаря: "Исках да стигна колкото е възможно по-близо до дървото".

Дъщеричката му Софи го нарича "дядо", тъй като тя се ражда, когато Ник е на 67 години и е много по-възрастен от родителите на нейните приятели и съученици. Двамата дори играят заедно във филма "Глава, пълна с мед" от 2018 г., в който Ник Нолти влиза в ролята на дядо на дъщеря си.



 Life.dir.bg

1 коментар: