Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2021 г.

Румен Радев: С г-жа Йотова ще се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент

"Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на една страна, член на ЕС, и въобще на една демократична държава." 

 

Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. 

Това стана ясно на пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност.

Държавният глава определи дейността на институцията през 2020 година като "коректив и последна бариера пред беззаконието и лобизма", която "работи за модернизацията на България и отстоява интересите на българите зад граница".

"Измина година на бурни, драматични събития, които ускориха хода на промените. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия. Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност. Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми. Президентската институция не се скри зад институционален комфорт. Подкрепи исканията на протестиращите с присъствие и настояване за оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им да бъдат удавени в разразилата се в  пропагандна кампания на властта. Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции по отношение на COVID-19", каза президентът, цитиран от Banker.bg.

Радев припомни, че още в началото на коронакризата е настоял за баланс между здравни, икономически и социални мерки. Отправил е призив да бъде разгърната масова кампания с ясна методика за безплатно тестване на населението по определени таргетирани групи. Призовал е да се обособят специални болници за лечение на коронавируса, "за да може хилядите българи с други остри здравословни проблеми да имат достъп до лечение".

Държавният глава изтъкна, че президентската институция е била онази, която е заемала рационални позиции и е запазила гласа на разума в ситуация на изкуствено насаждане на паника. По думите му загърбването на важни предложения, липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение.

"И през изминалата година отстояването на върховенството на правото и защитата на държавността бяха сред водещите приоритети в работата ми. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, силната обществена реакция потвърди правотата на моите решения. Нещо повече – наложеното вето върху Закона за извънредното положение намери отзвук и зад граница. Независими медии го дадоха като пример за отстояване за принципите на свободата на словото и демокрацията. Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на Конституционния съд за временната комисия в Народното събрание разколеба вносителите на проекта за нова Конституция и той набързо приключи още по-жалко, отколкото бе започнал", посочи Радев.

"Президентството мобилизира силен експертен капацитет. Разработи и предложи конкретни проекти в плана за възстановяване и устойчивост на Република България с цел да се преодолеят определени дефицити в плана, предложен от правителството. Да се върви към реални реформи чрез наука и иновации, към модернизация на страната чрез високи технологии и инвестиция в човешки капитал. Очаквам от правителството с ясни критерии да обясни пред обществото кои проекти реално ще бъдат предложени. Очаквам тези пет проекта, които предложихме в оказания срок, да получат отговор приемат ли се или ако се отхвърлят - с какви мотиви. Мога да гарантирам, че тези пет проекта имат важно значение за редица критични области за България – образование, енергетика, здравеопазване. Един много важен проект е Националният център за контрол и управление. Само с политическата воля може да имаме чиста природа. Предлагаме с минимални средства да има огромен ефект. Убеден съм, че такъв център ще се случи“, каза държавният глава.

По думите му спекулациите със субсидии в селското стопанство до голяма степен ще бъдат изкоренени. А българските граждани ще виждат какво се случва в реално време.

"Продължихме с г-жа Йотова с разрешаване на проблемите на общините. Разработихме национален стратегически документ, очертаващ жалоните са успешното им развитие", добави Радев.

При проведените консултации за предстоящия парламентарен вот, според президента, са се очертали системните проблеми на българските избори. А от това как управляващите ще ги решат, "зависи дали ще имаме безопасни, честни и достъпни за всички български граждани избори".

Румен Радев даде отчет и за постигнатото в областта на отбраната.

Той обърна внимание на международната инициатива "Три морета", домакинството на която България пое в началото на 2021 г. "Целта на инициативата е с помощта на САЩ и Европейската комисия да се ускори развитието на региона на Източна Европа и да направи по-бързо икономическото сближаване със Западна Европа. А България, като най-изостаналата държава в Европейския съюз, следва да се възползва от всяка една възможност", посочи Радев.

По повод спора със Северна Македония Радев изтъкна, че само даването на гражданство не е достатъчна политика спрямо Скопие.

"С г-жа Йотова считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент. Формата за издигане на кандидатурата ще бъде ясна в указания от закона срок, а това е след парламентарните избори", обяви Румен Радев. "Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа за нашата кандидатура, защото социалистите, които издигнаха кандидатурата ни през 2016 г., имат правото да се произнесат първи", поясни той.

"Водени от убежденията си за законност, справедливост и солидарност, ще продължим усилията си за промяна на днешния властови модел и постигане на условия за модерно развитие на България", подчерта президентът.

"Предвид възможната патова ситуация в парламента, може да се стигне до правителство над задкулисието под благовидния предлог на националното спасение или експертен кабинет", предупреди Радев.

По думите му гарантирането на честни избори е фундамент на демокрацията. Той поиска актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение на броенето, машинно гласуване, дистанционен вот за чужбина, прозрачна изборна администрация, справедлив достъп до медии.

"Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на една страна, член на Европейския съюз, и въобще на една демократична държава", смята държавният глава.

Радев се обяви за пакт за почтеност, професионализъм и компетентност за номинираните за високи длъжности, както и за независима съдебна власт с ефективна, отговорна и почтена прокуратура, прозрачна медийна собственост, както и за осветляване на кредитните портфолиа на Българската банка за развитие. Необходими са и ясни критерии и публичност при определяне на проектите в Плана за възстановяване и устойчивост на страната. "Проектите да способстват за модернизация на страната, а не само за усвояването на средства", отбеляза държавният глава.

Ранният анонс на кандидатурата дава възможност на партиите да се позиционират спрямо позициите и приоритетите на държавния глава, а избирателите ще имат "информиран избор за статуквото и алтернативите", каза още той.

На въпрос ще наложи ли вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които управляващото мнозинство въведе фигурата на специалния обвинител, разследващ главния, президентът отговори, че към "това екзотично предложение" ще се отнесе с цялото си внимание. "Бъдете сигурни, че моят правен екип ще изпита наслаждение, докато се занимава с този казус", допълни той.

В "легитимен парламент" президентската институция ще внесе и своите предложения за промени в Конституцията.

"Аз не деля жертвите според режима, който ги е убил или репресирал." Така държавният глава отговори на въпрос по повод деня, в който почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. "Нито разстрелите и репресиите след 9 септември 1944 г., нито траповете, които погълнаха Христо Ясенов, Гео Милев и децата от Ястребино, имат някакво оправдание. Аз виждам отчаяните опити на г-н Борисов и на хората около него да възродят деленето на обществото на комунисти и антикомунисти. Моя грижа е единението на България", категоричен е Радев.

Той припомни, че на 100-годишнината от Войнишкото въстание е отправил призив за единение, а други политически сили не са се присъединили към него.

Попитан защо все пак не е излязъл с позиция за ареста на руския опозиционер Алексей Навални, държавният глава отговори, че ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов, а той щеше да се опита "да го изгори".

"Позицията ми е ясна, много преди Борисов да се произнесе по нея. Още когато хората скандираха "мутри вън" под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато граждани бяха бити, той не направи нищо. Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани, независимо дали са в София, Москва или другаде по света. Против задушаването на словото и корупцията, където и да е по света“, заяви Радев.

"Не е изненада, че Борисов заема демократични пози под крилото на Европейския съюз, защото там има ясно определени механизми за формиране и изразяване на единна позиция. За България отговорен там е министър-председателят. Това е твърде удобно да премиер с проблемите на г-н Борисов, тъй като най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за кризата навън. Ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов, а той щеше да се опита да го изгори, както заплашва Елена Йончева. Единствено президентът на Полша се е произнесъл. Означава ли, че липсата на позиция на останалите европейски президенти, че те не са защитници на демокрацията?", попита президентът.

"Очаквам, че наред със защитата на Навални, българският премиер ще отговори на това защо неглижира интерконекторите със съседните държави, а по спешност построи "Турски поток" през България. Кога ще видим реална икономическа обосновка на този проект, в който бяха закопани 3 млрд. наши пари? Най-важното - кога Борисов ще даде гаранция, че този проект ще бъде изплатен", запита още Радев.

Държавният глава посочи, че с вицепрезидента Илияна Йотова очакват, че ще бъдат заедно с българските социалисти на президентските избори, "с хилядите хора от ляво, които са наше политическо семейство". "Уверен съм, че доверието между нас укрепна през тези трудни 4 години, защото те доказаха, че продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България – българския на просперитет и върховенството на правото", добави той.

В отговор на репортерски въпрос, Радев увери, че никога не се е срещал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "Той наистина е трудно достъпен, надявам се, че при по-чести публични изяви, ще имаме възможност да се видим. Канил съм ДПС на срещи, но той не е присъствал". От думите на президента стана ясно, че той не смята, че ДПС е изиграло ключова роля за избирането му на президентските избори през 2016 година: "Как сте сигурни, че 200 000 гласа са дошли от ДПС? Разликата с ГЕРБ е 800 000 гласа", уточни Радев.

По думите му българското общество очаква всяка една партия да се произнесе как вижда българската държава. "Подкрепям всяка политическа инициатива и алтернатива, която да бъде водена спрямо тези приоритети", отбеляза той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар