Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2021 г.

Мария Захарова: Неизбежно ще последва съизмерим отговор срещу необмислена стъпка от ЕС

"Търсете диалог по наличните дипломатически канали, които винаги остават отворени, работещи компромиси, които ще гарантират баланс на интересите."  

 

"Москва предупреждава Брюксел да не налага нови санкции срещу Руската федерация, защото ще получи съразмерен отговор."

Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Бих искала да предупредя нашите партньори от ЕС срещу поредната необмислена стъпка", каза Захарова, коментирайки възможността за нови санкции срещу Руската федерация от Европейския съюз. "Неизбежно ще последва съизмерим отговор."

Тя отбеляза, че подобно решение на ЕС ще изглежда особено цинично на фона на "тотално пренебрегване от Брюксел" на нарушения на правата на рускоезичното население и медиите в страните от съюза, както и на бруталното потискане на протестното движение в държавите от ЕС.

"В глобален мащаб всичко това е произвол в международните отношения и ерозия  на международното право", продължи Захарова, цитирана от Banker.bg. "Търсете диалог по наличните дипломатически канали, които винаги остават отворени, работещи компромиси, които ще гарантират баланс на интересите."

Bloomberg съобщи в четвъртък, позовавайки се на двама европейски дипломати, че Европейският съюз е започнал да обсъжда нови санкции срещу Русия във връзка със ситуацията с критика на Кремъл Алексей Навални.  

Посланиците на ЕС обсъдиха наказателните мерки на среща в сряда, според двама дипломати, запознати с дискусията. Никоя държава членка не е възразила срещу предложението за санкции.Представителят на ЕС за външната политика Жозел Борел заяви във вторник, че следващите стъпки на ЕС могат да включват санкции и че той ще „представи конкретни предложения“.

Дискусията за санкциите идва, след като Борел се сблъска със силна критика заради пътуването си до Москва миналата седмица, когато руският външен министър Сергей Лавров използва съвместна пресконференция, за да разкритикува ЕС, като го определи като „ненадежден партньор“. По време на срещата Русия изгони дипломати от Полша, Германия и Швеция заради „участието им“ в протести в подкрепа на Навални.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар