Зима

Зима
Пролет

19 февруари 2021 г.

Пари има

И е време да престанем да пълним техните джобове и тези на еврогейските им дружинки!

 

 

По повод моя публикация се заформи голям спор България има ли достатъчно средства /разбирай пари/, да напусне ЕС и НАТО, да води самостоятелна политика и да поддържа сама армия. 

И понеже не ми се разправя с всеки немислещ поотделно, малко неща за размисъл.

За 2020 година сме платили 1 397 400 000 лева вноска за кефа да сме в Европейския съюз. За тази година се предвижда увеличение и ще бъде 1,46 милиарда лева. 900 000 лева даваме за кефа да поддържаме военни сили в Афганистан /чий го защитават там българските офицери и войници, не ми е ясно, че и защо даваме пари за това/, за кефа да сме в НАТО почти 1,538 милиарда лева. 

Както виждаме, милиарди хвърчат към еврогейските ни господари. Да, връщат се пари обратно от еврофондовете, но те се разпределят между управляващите и обръчите им от фирми. Къде другаде има пари?

Концесиите! Златните мини - в буквален и преносен смисъл. Ние сме държава на концесия. Всички природни богатства, ресурси, инфраструктура, всичко, от което може да се печели, е дадено на концесия при безумно неизгодни за България условия. При добро разработване на тези ресурси непосредствено от държавата или държавни предприятия, по икономически анализи могат да се добиват десетки милиарди лева годишно. Да напомня за "Дънди Прешънс", за летище "София"...

Сега виждаме, че държавата ще дава и пристанищата ни на концесия за 35 години. Отново отказ от суверенитет и липса на адекватна политика на държавата. 

Анализи сочат, че България губи около 11 милиарда евро от корупцията /на управляващите, в селския хоремаг корупция няма/. Значи все пак пари има. Просто тяхното насочване е към джобовете на мутрите, а не към интересите на народа и на държавата. Нещо неясно на някого!

Аз не съм икономист, но съм реалист. Има достатъчно подготвени икономисти, които при поставени приоритети - нормален живот на българите, работеща държава и армия, способна да защити земята ни, могат да преструктурират държавния бюджет така, че да има за важните неща. А не за безумните проекти на Онуй и на гербоидите. Вместо фитнеси на открито в села от 100 баби, парите могат да се насочат към добавки към пенсиите на същите, сигурна съм, че ефектът ще е по-добър! Въпрос на политическо решение е кои да са приоритетите. Въпрос на икономическо - как да се преразпределят парите, които имаме. Защото не се лъжете, България не е бедна държава. Ние сме бедни, защото позволихме на престъпници да ни управляват!

И е време да престанем да пълним техните джобове и тези на еврогейските им дружинки!


 


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар