Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2021 г.

Иван Бакалов: Има каста на държавните служители

"Избирателят се мотивира от държавната си работа – от това, че изхранва семейството благодарение на партията и държавата, това е." 

 

"Нещо се случва в България, което засега минава незабелязано. Българите се разделят на нещо като нови класи – държавни служители и всички останали работещи. Държавният служител в сегашната епидемия почти не работи, най-много 2-3 дни от седмицата ходи до службата си, взима пълна заплата плюс помощи и ДМС (допълнително материално стимулиране), които администрацията на Бойко Борисов щедро раздава предизборно. Администрацията и техните семейства могат да решат изборите. Но не това е най-важното. Те се оформят като някаква каста, която си брани интереса, добре им е в тези епидемични мерки. /.../ В страната се очертава партия на администрацията, която и без друго е калинкизирана, и най-дребното назначение в малък град става с политическа протекция от местните хора на ГЕРБ."

Това споделя журналистът Иван Бакалов в профила си във Фейсбук.

Разделението, което ще определи следващите години от общия ни живот – за границите на различните обществени територии и за новите класи, които ги населяват. Това коментира по БНР журналистът Иван Бакалов:

"Когато се говори за държавните служители и всички останали работещи, става дума по-скоро за каста, а не чак за класа. В държава със слаба икономика като българската много голям процент от населението емигрира да търси работа в чужбина, това е процес, който продължава много години и не е спирал и сега. Какви и успехи да тръбим, че имаме в икономиката, хората заминават да търсят работа в чужбина.

Така се оказва, че държавата е един от най-големите работодатели все още. Особено в малки населени райони се оказва, че няма нито един бизнес. В тия райони най-големият работодател е държавата и за всяка длъжност се получава така, че трябва партийно назначение. Дори за дребна служба в общината или директор на училище става дума за назначение с протекция на управляващата партия. Даже ги приемат като едно време в БКП, сега същото се случва с ГЕРБ. Това е някакво наследство от социализма, когато на хората им липсваше всякаква инициатива и чакаха някой от върха да им решава проблемите. Атавизми от едно време. В тези очаквания се вписва Борисов като човекът, който ще ни оправи. Обаче резултатът не е висок, не е добър хич."

Изборите и отчаянието на избирателя

"Тъй като партията е държава, може да се очаква, че ГЕРБ ще се бори за своите 1 млн. гласове. Избирателят се мотивира от държавната си работа – от това, че изхранва семейството благодарение на партията и държавата, това е. И досега ГЕРБ е управлявал в коалиция – не им стигат избирателите. Логично е пак да се очаква някаква коалиция – зависи кой ще надделее. Но пък има и хора свободни, които гласуват по сърце."

Иван Бакалов цитира Георги Чапкънов, че "живеем в прекрасна страна и в отвратителна държава" и коментира: "Държавата я правим отвратителна ние, всички онези по държавни и общински служби се държат така, като че ние сме рая, която трябва да бият през пръстите – ето това е най-големият проблем."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар