Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2021 г.

Държавният дълг - цената на пандемията, която всички ще плащаме

Икономическата криза може да продължи между 5 и 10 години



"Държавният дълг е цената на пандемията, която всички ще плащаме и то не в рамките на близките няколко години, а в продължение на десетилетия."

Това заяви проф. Красимир Петров, доктор на икономическите науки, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Наличието на криза не е необходимо условие за спад в цената на недвижимите имоти. При криза задължително се повишава безработицата и така нареченото безпаричие, т.е. голяма част от хората нямат работа или доходите им биват занижени", обясни икономистът.

По думите на проф. Красимир Петров е много важен елемент фактът, че световната икономика вероятно ще навлезе в стагфлация - "икономиката ще върви надолу, а потребителските цени едновременно с това ще вървят нагоре".

"С огромното печатане на пари през 2020 г. от страна четирите най-големи централни банки и по-малките, което възлиза на около 10 трл. долара, това 25-30% увеличение на паричната маса представлява изкуствен стимулант и когато той се изчерпа, икономиката ще се плъзне надолу", каза още той.

От разговора стана ясно, че средният период на продължителност на една пандемия исторически винаги е бил между 3-4 години.

"В това няма нищо неестествено", посочи докторът на икономическите науки, добавяйки, че ние все още се намираме в предишния икономически цикъл, започнат след Голямата рецесия през 2008-11 г., като допреди избухването на пандемията светът се намираше в глобална експанзия.

"След появата на Covid очевидно вече глобалната икономика започна да тръгва надолу и оттук нататък това плъзгане ще продължава две, три, четири години, като дори е напълно възможно само фазата на кризата да продължи между 5 и 10 години", прогнозира проф. Красимир Петров.

"Целият свят си купи краткосрочно облекчение с така наречената кредитна ваканция и въпреки че сега в икономиката не се усеща крещяща болка, рано или късно тези последици ще станат реални. Както в 99% от случаите - правителствата ще погасяват държавния дълг чрез инфлация", убеден е проф. Петров.

В разговора беше засегната и темата за непропорционалното разпространение на ваксини по света, като гостът уточни, че медикаментите ще имат минимално отражение върху последствията от икономическата криза, тъй като факторите са различни.


 




Няма коментари:

Публикуване на коментар