Зима

Зима
Пролет

11 февруари 2021 г.

“Дигиталното средновековие“ и скритите неравенства

“Технологиите се развиват изключително бързо и човек трябва да е много гъвкав, за да може да насмогне в утрешния ден да е достатъчно актуален.

 

 

Разширяват ли се полето, в които неравенството намира място? Води ли до неговото нарастване “тоталната дигитализация“? 

Темата коментира по БНР програмистът и писател Георги Караманев:

“Живеем в нещо като дигиталното средновековие, когато много малка част, “аристокрацията“, се радва на благата на дигиталното, а другите на пръв поглед имат достъп до тях. Технологиите ни дават, от една страна, много удобния социален отдушник. Там чувстваме, че можем да кажем всичко. Преминаването ни в комуникации основно по дигитален път през последната година стана толкова рязко, че ни лишава от голяма част от човешкото общуване.“

“Дигиталните неравенства са в много аспекти и са доста по-коварни, неусетни. Чисто икономически виждаме, че в цялата тази криза най-богатите хора, които са вече свързани с технологиите, става много по-богати. Технологичните монополисти стават все по-демонстративни, ясни, открояващи се дотолкова, че могат да вземат думата на президента на най-силната държава“, казва още той.

Обект ли сме на “социално инженерство“

“Технологиите се развиват изключително бързо и човек трябва да е много гъвкав, за да може да насмогне в утрешния ден да е достатъчно актуален, особено ако професията му е свързана с това. До голяма степен ги има и поколенческите проблеми, защото по-възрастните поколения са много по-неадекватни в интернет. И това също създава допълнителни неравенства. Ние можем да видим много лесно, че всичките успели в интернет са представители на две поколения. Тези, които са в началото на 80-те години, когато технологиите избухват, и след това в началото на новото хилядолетие, когато технологиите погълнаха всичко. От там нататък е много по-трудно."

Какво да очакваме

“Блажено щастие, поне до някакъв момент. Направо е невъзможно да се прогнозира, защото нещата са изключително динамични, случват се много по-бързо. Нещата според мен драстично ще се променят, когато изкуственият интелект още малко напредне, никой не може да каже в каква посока – позитивна или негативна, но със сигурност ще бъдат различни. А дотогава неравенствата само ще се задълбочават. Няма форма, която да ни изведе от този омагьосан кръг.“


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар