Зима

Зима
Пролет

11 февруари 2021 г.

Румен Радев: Нямам намерение да коментирам режисирания спектакъл за сина ми

Според президента има нужда от всеобхватно и пълно разследване по констатациите в доклада на ОЛАФ за предполагаеми нарушения в МВР 

 

Президентът Румен Радев отправи критика към медиите, че са се подвели по опорките на ”кафявите сайтове” за участие на сина му в нерегламентирано с оглед на противоепидемичните мерки тържество и за събитията след това.

Държавният глава отбеляза, че от началото на мандата му неговото семейство е подложено на непрекъснати атаки.

"За съжаление много от вас повториха сляпо опорките на кафявите сайтове за пищен купон в заведение, за арести, за отвеждания в полицейски управления, задържания, нарушаване на мерки, отказ на родители да приберат децата си“, каза държавният глава, цитиран от Frognews.bg.

Радев добави, че медиите имат всички ресурси да проверят фактите и тогава да информират широката общественост и това е необходимо особено към младите, които в момента изграждат отношението си към институциите и медиите. Президентът призова медиите да установят фактите, защото той не е разследващ орган.

"От началото на моя мандат семейството ми е подложено на непрекъснати атаки и аз нямам намерение повече да коментирам този режисиран спектакъл", подчерта той.

Според президента Радев има нужда от всеобхватно и пълно разследване по констатациите в доклада на ОЛАФ за предполагаеми нарушения в МВР по време на назначеното от него служебно правителство. Пълно разследване, което да се основава на всички документи по случая:

"Ние се нуждаем по този доклад от всеобхватно и пълно разследване, което да се основава на всички документи по този случай, а не само на селективно поднесени.

Разбираемо е и управляващите да се притесняват. Ако има нарушение в обществената поръчка, после те са я отстоявали пред КЗК, пред вас и са сключили договор".

Той коментира темата преди да се включи в откриването на 14-ата Национална изложба „Българска археология 2020“, която се провежда в Националния археологически музей.

"Аз очаквам от вас, медиите, да бъдете не по-малко активни и по други констатации на ОЛАФ, към констатациите на ОЛАФ и ЕК за крупните злоупотреби в Агенция „Митници“, които облагодетелстват, по техни доклади, определени фирми и лица на висши публични длъжности в България, които ощетяват европейския бюджет. По разчети на комисията за годините от 2015-2018 г. стойността на загубите възлиза до 1 млрд. лв. в едно с лихвите, които дължим. И колкото и сега този скандал да се потиска преди изборите, след изборите най-вероятно България ще трябва да плаща, както ще плащаме и огромните заеми, които в момента харчим“, заяви Радев.

Президентът призова медиите да бъдат активни и по други констатации на ОЛАФ.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар