Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2021 г.

Планът не е точно план: как продължава ваксинирането срещу COVID-19

Засега изглежда, че всеки, когато и да отиде, ако няма претенции към продукта на конкретен производител, стига да изчака на опашка, ще бъде ваксиниран 

 

През последните три дни в страната са поставени около 30 хил. ваксини срещу COVID-19, отчете министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща в Министерския съвет. 

Властите изразяват задоволство от интереса към ваксинирането, а редица здравни заведения вече обявиха т. нар. зелени коридори, когато могат да се поставят инжекции на всеки желаещ.

Но въпросите кой и кога може да се възползва от приоритетната фаза, към която принадлежи или да избере свободния вход за ваксиниране, остават все така с нееднозначни отговори. Засега изглежда, че всеки, когато и да отиде, ако няма претенции към продукта на конкретен производител, стига да изчака на опашка, ще бъде ваксиниран срещу COVID-19. Към момента предлаганата ваксина е единствено на "Астра Зенека".

Фазите са неясни

С писмо до всички Регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната министърът на здравеопазването се разпорежда да бъде направена организация, така че да има часове, в които да се ваксинират всички желаещи, независимо дали попадат в приоритетните според ваксинационния план фази или не. В публичното говорене часовете, в които входът за ваксиниране е свободен за всеки, се наричат "зелени коридори".

Това само по себе си поражда редица неясноти, защото планът в голямата си част е много общ и съответно прави трудна преценката, дали даден човек попада в приоритетна фаза.

Ясно описано е, че в първа фаза попадат работещите в здравната система, във втора - педагогическият и непедагогическият персонал в системата на образованието, както и хората в домове за възрастни, в четвърта - възрастните над 65 години и хората с хронични заболявания. Неясен е обхватът на групи от населението при две от фазите: трета и пета.

Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Това е дословната формулировка за числящите се към трета фаза. В отговор на депутатски въпрос за обхвата ѝ, в петък министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че критичната за държавата инфраструктура е определена с постановление на Министерски съвет.

Здравният министър по всяка вероятност има предвид постановление от 2009 г., което е допълвано неколкократно в годините, показва справка в регистрите на "Държавен вестник". В него на практика е изброена цялата структура на държавата - от земеделие, производство и съхранение на храни, през язовири, осигуряване на питейна вода и енергетика, изграждане на сухопътен транспорт, мобилни оператори, банкови и застрахователни услуги до правосъдната система, Народното събрание и Министерския съвет.

Заради парламентарните избори на 4 април към трета фаза бяха причислени още изборната администрация и служителите в медиите. Оказа се, че и ИТ компаниите се числят към трета фаза, защото се следвал моделът на определяна на приоритетните групи за ваксиниране в САЩ.

Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Това е дословното описание на числящите се хора към пета фаза според плана. До редакционното приключване на този текст Министерството на здравеопазването не отговори на въпрос на "Дневник", кои групи от населението се имат предвид при така формулираната пета фаза.

Представата за организацията според фази се размива допълнително заради публичните заявки, че в момента ваксинирането на хората от трета и четвърта фаза върви паралелно. Освен това, макар и първоначалните желаещи от първа и втора фаза да се смятат за обхванати, то всеки следващ желаещ от тях може да се ваксинира, когато прецени, че иска.

На практика не се очаква от отделните лекари и медицински сестри, които поставят инжекциите във ваксинационните пунктове, да правят преценка за принадлежността на даден човек към някоя фаза, а ако се окаже непринадлежащ към такава, да пренасочват към часовете от зеления коридор.

Засега на практика избор няма

През последните месеци здравните власти настоятелно повтарят в публичните си изказвания, че хората в България ще могат да избират коя ваксина срещу COVID-19 да си поставят, защото за годината са заявени по около три милиона дози от всеки вид. Трите вида ваксини и производителите им, с които Европейската комисия води преговори, са:

- иРНК: "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "КюрВак"
- векторно базирани: "АстраЗенека"/Оксфордски университет, "Янсен"
- адювантна рекомбинантна: на "Санофи", "Новавакс"

Досега одобрени за употреба са ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "АстраЗенека". През почивните дни, когато след разпореждане на премиера Бойко Борисов започна ваксиниране на всеки желаещ и се образуваха опашки пред някои болници, се предлагаше единствено ваксината на "АстраЗенека".

В интервю за "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че вероятно през март хората ще могат да избират между ваксините на различни производители, защото се очакват по-големи доставки, а и е възможно през следващия месец Европейската агенция по лекарствата (European Medicines agency, EMA) да одобри за употреба ваксината на "Янсен". 

Но здравните власти, както и лекари предпочитат да акцентират, че всички ваксини срещу COVID-19 са ефикасни и не бива да има стремеж към продукта на конкретен производител. Препоръката е, напътствия за ваксина на дадена фирма да дават единствено лекуващите специалисти.

И все пак, ако човек е решен да изчака докато избраната от него ваксина е налична, то трябва често да проверява в предпочитания ваксинационен пункт или да се свързва с личния си лекар за информация. Не съществува информационен портал, където наличностите на ваксините по производител и разпределение, да се обновяват своевременно.

Досега в страната са доставени 150 580 дози от препарата на "Пфайзер"/"Бионтех", 117 600 от "АстраЗенека" и 12 хил. дози от "Модерна".

Поставянето на инжекции започна с продукта на "Пфайзер"/"Бионтех", а първата доставка от "АстраЗенека" бе в началото на февруари. От публичните изказвания на министъра на здравеопазването е известно, че дози от иРНК ваксината се пазят за хората от изборните администрации, защото срокът за поставяне на втората доза е по-кратък, в сравнение с ваксината на "АстраЗенека". Така желаещите от изборните комисии ще могат да изградят имунитет до деня на парламентарните избори (4 април).

Как върви на практика ваксинирането

Тъй като писмото на здравния министър не определя кога да са зелените коридори за ваксиниране, всяко отделно здравно заведение прави своя собствена организация. Така вариантите за свободен достъп до ваксини като часове са различни, но предлаганата ваксина навсякъде е само на "АстраЗенека", показа проверка на "Дневник" на няколко места.

В болница "Пирогов" например в работните дни до 13 ч. ще приемат само подлежащите на ваксиниране от първите две фази - служителите в системите на здравеопазването и образованието, като не е известно, дали се прави проверка на място за спазване на приоритетната група. След 13 ч. ще бъдат приемани всички желаещи без условия. Обявеното работно време на пунктовете е до 17.30 ч., но при необходимост то ще бъде удължено, докато има желаещи, обясни директорът Асен Балтов. Във ВМА ваксината на "АстраЗенека" се поставя на всеки, отишъл от 8 ч. до 20 ч.

Болница "Св. Иван Рилски" в София пък имат денонощен ваксинационен кабинет, като от 10 ч. до 13 ч. в лечебното заведение поставят инжекции на хората от трета (без да имат указания за попадащите в нея хора) и четвърта фаза. Представител на болницата уточни за "Дневник", че не правят проверка за принадлежността към дадена приоритетна група.

Някои от ваксинационните пунктове в страната са в частни лаборатории, като в София е посочена манипулационна на "Цибалаб". За поставянето на инжекцията се твърди, че не се изисква допълнително заплащане. Фирмата е създала модул за записване на час за ваксиниране. Единна платформа за страната, с онлайн регистрация за вид ваксина и избран пункт здравният министър анонсира, че ще работи от първите дни на март.

Във ваксинацията се включиха и личните лекари

От понеделник ваксини (засега само на "АстраЗенека") започнаха да поставят и общопрактикуващите лекари, като е решен и проблемът със софтуера, с който те работят и въвеждането на всички данни за извършена ваксинацията е възможно. Това съобщи за "Дневник" Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и личен лекар.

За да се снабдят с ваксини, личните лекари трябва да отидат до Регионалните здравни инспекции, като на места общопрактикуващите медици се редят на опашки. Здравните власти не са се отказали от намерението да организират мобилни екипи за ваксиниране в малки и отдалечени населени места.


 Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар