Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2021 г.

Четири важни стъпки преди да се ваксинирате

Още при поставянето на първата доза ваксина трябва да е ясно кога ще бъде поставена и втората доза 

 

СТЪПКА #1: Как да запазим час за ваксина?

Вариантите са няколко:

През личния лекар - здравноосигурените лица могат да се обадят на личния си лекар, който е задължен да им осигури ваксина и да им даде ден и час, в който трябва да се явят.

През РЗИ - здравноНЕосигурените лица не могат да запазят дата и час през личния си лекар. Ваксина обаче няма да им бъде отказана, ако звъннат в Регионалната здравна инспекция, отговаряща за техния град.

Чакане на опашки при определените пунктове - този вариант е и най-малко удобен, и най-малко препоръчителен, но въпреки това хората, които отидат на определените за ваксинация пунктове, могат да получат ваксина или дата и час за такава.

През онлайн регистъра - тази възможност е все още предстояща. Очаква се до края на месеца да бъде готов електронният регистър, в който всеки ще може да даде своята заявка за имунизация.

СТЪПКА#2: Нужни ли са предварителни изследвания?

Тази стъпка не е задължителна, но е препоръчителна за пациентите с хронични заболявания. Те трябва да се обърнат към лекуващия ги специалист и личния им лекар, за да обсъдят с тях на кои показатели да направят изследвания и след това да преценят как да действат спрямо резултатите.

АКО СТЕ БРЕМЕННА ИЛИ ПЛАНИРАТЕ ДА ИМАТЕ БЕБЕ

Според Експертния съвет по Акушерство и гинекология бременните жени не трябва да бъдат ваксинирани. Дамите, които планират да имат дете, също не трябва да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция поне 6 месеца преди да забременеят.

АКО ВЕЧЕ СТЕ ПРОЯВЯВАЛИ НЕЖЕЛАНИ АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ ВСЛЕДСТВИЕ НА ПОСТАВЯНИ ВАКСИНИ


Това би дало основание да се смята, че и ваксината против COVID-19 би довела до нежелана реакция. Всички притеснения относно алергии трябва да бъдат споделени с личния лекар преди да се вземе информирано решение за ваксината.

АКО ВЕЧЕ СТЕ ИМАЛИ СРЕЩА С ВИРУСА

Възможно е вече да имате антитела срещу COVID-19, дори без да сте разбрали, че сте прекарали заразата. Това най-добре може да покаже тестът за антитела. Преди ваксина не е задължително да се прави такъв, освен това цената за него се поема изцяло от пациента (в различните лаборатории варира между 20 и 30 лв.)

Д-р Георги Миндов, председателят на столичното сдружение на личните лекари, съветва хората, които смятат, че са прекарали вируса, да си направят тест за антитела.

Ако нямат антитела - специалистите съветват пациентът да вземе информирано решение дали да си постави ваксина.

Ако имат антитела - няма точно указание, което да казва в кои случаи и при какво количество антитела е добре да се изчака с ваксинацията. Въпреки това държавния главен здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев, даде насоки за преболедувалите:

"Ние казваме, че 3 месеца е срокът след преболедуване, в който няма много смисъл да се имунизират хората, защото считаме, че имат напрегнат имунитет. Разбира се, това не е 100% за всички вярно."

Голямото количество антитела според някои лекари може да доведе до гриподобни симптоми след поставянето на ваксината, които обаче отшумяват до 2-3 дни.

Но и специалистите не са на едно мнение по този въпрос. Според имунологът акад. Богдан Петрунов наличието или отсъствието на антитела срещу Ковид няма никакво значение. "Няма никакъв смисъл. Излишно е да го прави. Антителата не определят дали да се имунизирате или не. Не виждам никакъв смисъл от правенето на тези тестове", каза в студиото на "Денят започва" акад. Богдан Петрунов.

Според Министерството на здравеопазването няма причина преболедувалите да не бъдат ваксинирани.

Единният информационен портал на Здравното министерство уточнява:

"Ако сте преболедували, може да имате някаква степен на имунна защита (имунитет), но тя варира и може да не продължи дълго време. Тъй като не знаем колко дълго антителата продължават след инфекцията и малък брой хора са имали по-тежки повторни заразявания, ваксината може да бъде от полза за повишаване на съществуващия след инфекция имунитет на човек. Въпреки че все още не е известно също и колко дълго продължава постваксинационният имунитет, ваксините се създават, за да осигурят надежден и продължителен имунитет. Клиничните изпитвания включваха хора, които преди това са били заразени със SARS-CoV-2 и е установено, че ваксината е безопасна. Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите."

СТЪПКА #3 КАКВО ДА (НЕ) ПРАВИМ ПРЕДИ И СЛЕД ПЪРВАТА ДОЗА

24 часа преди и след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 гр алкохол. Това каза директорът на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" д-р Асен Балтов.

Поставянето на ваксина не означава мигновен имунитет. Различните източници дават различен отговор на въпроса кога тялото започва да изгражда имунитет. Причината е, че това до голяма степен зависи от индивидуалната реакция на всеки човек и от вида на ваксината.

Смята се, че в най-добрия случай първите антитела започват да се появяват не по-рано от 14-ия ден след първата доза от ваксините на "Пфайзер" или "Модерна".

При "Астра Зенека" специалистите сочат имунитетът започва да се появява след втората седмица от поставянето на ваксината и се увеличава до 12-а седмица.

СТЪПКА #4: ВТОРА ДОЗА ВАКСИНА

Още при поставянето на първата доза ваксина трябва да е ясно кога ще бъде поставена и втората доза. След като е ясен денят, часът и мястото за втората доза, пациентът трябва да спазва стриктно своя ред, за да не се стига до хаос.

ЗНАЧИ ЛИ ВАКСИНАТА, ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ БЕЗОПАСНИ ЗА ОКОЛНИТЕ


"Ваксината пази от болестта, а не от пренасянето на вируса", това каза и проф. Камен Плочев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". Повече можете да видите ТУК.

Мит е, че прекаралите COVID-19 не могат да пренасят зараза. Същото важи и за ваксинираните.

Ваксината обаче осигурява здраве на тези, които са си я поставили. Дори да бъдат заразени, техният организъм вече ще е изградил имунитет, с който по-лесно ще преборят вируса.


БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар