Зима

Зима
Пролет

25 март 2021 г.

Гърция чества 200 г. от въстанието срещу османската власт

С издигането на гръцкия флаг на Акропола в Атина тази сутрин започнаха тържествата за гръцкия национален празник 

 

Гърция чества днес националния си празник – навършват се 200 години от избухването на гръцкото освободително въстание през 1821 година.

С издигането на гръцкия флаг на Акропола в Атина тази сутрин започнаха тържествата за гръцкия национален празник, съобщи АНА-МПА. Знамето беше издигнато в присъствието на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и премиера Кириакос Мицотакис, а гръцкия химн изпя световноизвестното сопрано Анастасия Зани.

Тази година честването трябваше да бъде по-тържествено от обичайното, защото се навършват 200 години от началото на гръцката национална революция срещу османската власт през 1821 г. Пандемията от коронавируса обаче осуети повечето от плановете поради забраната за събиране на големи групи граждани на едно място.

За празника вчера в Атина пристигнаха британският престолонаследник, Уелският принц Чарлс и съпругата му Камила, херцогинята на Корнуол, руският премиер Михаил Мишустин, министърката на отбраната на Франция Флоранс Парли и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис. От френска страна първоначално беше предвидено да присъства президентът Еманюел Макрон, но поради наложеният локдаун в Париж и други региони посещението му беше отменено.

Високопоставените представители на Русия, Великобритания и Франция са поканени поради ролята на тези страни за постигането на независимостта на Гърция и по-конкретно заради решителната победа на обединения им флот срещу османско-египетските сили на Ибрахим паша в битката пир Наварин през 1827 г., предаде БТА.

В действителност тържествата започнаха още на разсъмване, в 6,21 ч., когато от хълма Ликавитос в Атина бяха произведени 21 топовни салюта - церемония, която ще се повтори още два пъти през деня.

След тържествената литургия, отслужена от Атинския архиепископ Йероним, и поднасянето на венци пред паметника на Незнайния воин от президента Сакеларопулу и чуждестранните гости, се състоя военен парад. И той беше без публика, но беше предаван на живо от обществената телевизия ЕРТ.

В парада участваха исторически военни части, деца в традиционни носии, исторически знамена, свързани с Гръцката революция, конна част, както и части от трите рода войски на гръцките въоръжени сили. Освен бойни самолети на гръцките военновъздушни сили участваха изтребители Ф-16 на американските ВВС, Рафал от Франция и британски самолети Вояджър. За първи път в парада участваха и новопридобитите от Гърция хеликоптери NH-90 и Kiowa Warrior, както и самолет за военноморски операции P-3B. В парада участваха пехотни и механизирани части.

За парада и останалите събития в рамките на тържествата са взети драконовски мерки за сигурност. В Атина патрулират над 4000 полицаи. На ключови места са разположени и снайперисти, а дронове и хеликоптери осигуряват непрекъснато картина в оперативния център. Много улици са затворени, има контролно-пропускателни пунктове по маршрута на официалните лица, а полицията използва и обучени кучета да откриване на взривни вещества.


 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар