Зима

Зима
Пролет

20 март 2021 г.

Борисов се накичи с антикомунистически брошки

Лидерът на ГЕРБ се опитва да привлича десни избиратели с остаряла реторика, а и да демонстрира увереност и че партията не е изпаднала в изолация


До преди две години ГЕРБ винаги се явяваше сама на вотовете, защото се чувстваше силна, а харизмата на лидера й беше силна, завладяваща и неотразима. 

На евроизборите през 2019 г. партията на Бойко Борисов за първи път се огледа за коалиционен партньор (образно казано) и взе под крилото си залинелия и опърпан син лъв – символът на СДС. С други думи - ГЕРБ се закичи с брошката СДС, за да покаже, че е наследник на автентичната десница и изповядва антикомунизъм. Цената, която плати бе никаква - едно евродепутатско място, с което ощастливи само Александър Йорданов.

Времето, в което Борисов се заоглежда за сателити, съвпадна с гръмовния скандал „Апартаментгейт”, разтърсил ГЕРБ из основи и "изгонил" главният изборджия Цветан Цветанов от всички партийни и държавни постове.

Въпреки безкрайните му обиколки с джипката, аранжираните му посрещания по села и паланки и прочувствените му монолози, необезпокоявани от журналистически въпроси, премиерът осъзнава очевидното: най-вече заради 10-годишното си неадекватно управление,

ГЕРБ е по-скоро в слаба позиция.

И затова има нужда от патерици, не само докато е на власт, но и по изборно време. Така за предстоящия парламентарен вот СДС официално бе вписан като коалиционен партньор на ГЕРБ. Факт, който не променя ролята на брошка, отредена за синята партия. Защото нейната относителна тежест в обществото вече е изключително малка. Тя е бледа сянка на някогашната мощна формация, променила държавата през 90-те години. Все още тук-там има стари седесари - носталгици, които упорито продължават да гласуват със "синята бюлетина", но мнозинството от десните избиратели отдавна се разочароваха. Част от тях започнаха да гласуват за други десни и псевдодесни организации, а други направо спряха да ходят до урните. Така че синята партия едва ли ще докара значителен брой гласове на ГЕРБ.

Остава антикомунистическата реторика. Когато слуша изказванията и чете позициите на лидера на СДС Румен Христов, на евродепутата Алексанъдр Йорданов и на някои други пътници в синия файтон, човек неволно се връща в началото на 90-те години на миналия век, когато в политиката ни яростно се вихреше пещерния антикомунизъм.

Тези хора просто са си останали там, където са били и преди 30 години. Но вече маргинализирани, защото упорито не искат да проумеят очевидното и да се променят.

И сега Бойко Борисов разчита с тази реторика да бъдат привлечени онези избиратели и семействата им, които реално са пострадали от комунистическия режим и пазят тежките спомени за онова време. Да бъдат привлечени също закъснелите борци против комунизма,а  и пребоядисаните, които се чудят как да скрият корените си. Всъщност, поради същата причина Спас Гърневски отново е включен в пловдивската листа на ГЕРБ – за да има кой да громи комунистите и БСП от парламентарната трибуна.

Само че истинските антикомунисти, които Борисов се опитва да привлече, не са толкова наивни и глупави. Те много добре знаят кой е и самият Бойко Борисов – бивш член на БКП, напуснал МВР, за да запази скъпата си партийна книжка, а днес пръв борец срещу комунистите и пръв демократ в държавата. Знаят също  че партията му е пълна с бивши партийни секретари и ченгета.

Твърде евтино и глупаво. Борисов обаче явно вярва, че тези хора може да бъдат толкова лесно излъгани и че подобни съюзявания ще му донесат някакви дивиденти. Вярва и че е велик комбинатор. Но действията му показват, че непогрешимият му до неотдавна инстинкт за политическо оцеляване съвсем се е похабил и изчезнал. Затова той продължава да разширява кръга на партиите с антикомунистическо оперение, които ще подкрепят ГЕРБ и основния й сателит на предстоящите парламентарни избори.

Така миналата седмица бяха подписани партньорски споразумения с присъдружните му партии „Обединени земеделци” на Петя Ставрева (на снимката) и Съюз на репресираните от комунизма „Памет“ на Лиляна Друмева, които не за първи път се хвърлят в прегръдките на големия мачо.

Петя Ставрева беше евродепутат от ГЕРБ в далечната 2007 г., а после оглави „Обединени земеделци”, заемайки мястото на Анастасия Мозер. "Оранжевата" партия обаче вече се беше свила като шагренова кожа и отдавна не представляваше онова, което беше в епохата на "Народен съюз" заедно с Демократическата партия на Стефан Савов. Ставрева не скъса отношенията си с ГЕРБ, а продължи да поддържа близки контакти с лидера и с функционерите на формацията. На европейските и местните избори през 2019 г. земеделската водачка подписа сходно споразумение за партньорство с ГЕРБ.

Не е чужда на Борисов и Лиляна Друмева. Шефката на Съюза на репресираните е действащ  депутат от ГЕРБ в 44-то Народно събрание.

Тя влезе в парламента на мястото на Данаил Кирилов през 2019 г., когато той стана правосъден министър. Миналото лято, когато премиерът го изхвърли от правителството, тя трябваше пак да му отстъпи депутатската банка, но Кирилов не се задържа дълго в Народното събрание, а подаде оставка и като депутат.

Сега Ставрева и Друмева горещо агитират последователите си, доколкото ги имат, да гласуват за ГЕРБ, без публично да искат нищо в замяна. „В лицето на коалицията ГЕРБ – СДС ние виждаме силен застъпник на евроатлантическите ценности. Вярваме, че можете да завършите стартирала вече модернизация и икономическо развитие на България”, обърнала се земеделката към Борисов, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ. В същия дух е говорила и шефката на  организацията на репресираните.

В края на февруари Бойко Борисов постигна договорка за подкрепа на предстоящите избори и с гражданско сдружение ДЕН, водено от бившия земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме. От изявленията им стана ясно, че основната цел на съюза е да разсее вечните подозрения за задкулисно сътрудничество между управляващата партия и движението на Ахмед Доган. Затова Дикме изрично подчерта: "Надявам се нашето партньорство да елиминира спекулациите за съвместна работа на ГЕРБ с ДПС!"

Лидерът на ГЕРБ явно си въобразява, че с един подписан хвърчащ лист и с едно изявление хората ще повярват, че формацията му и ДПС нямат задкулисни отношения и той няма нищо общо с Делян Пеевски.  

Още повече, че върна на терен двама от министрите, които изгони точно заради анти депесарския имидж на партията си. Бившият МВР шеф Младен Маринов е водач на листа, а неотдавнашният финансов  началник  Владислав Горанов отново изгря като основен участник в икономическия екип на ГЕРБ.

Такива предизборни партньорства и коалиции обаче са абсолютно безсмислени, тъй като се правят с партии фантоми, които нито имат някакъв открояващ се имидж, нито имат авторитет в обществото, нито електорална тежест. Тяхната роля по-скоро е друга – да се демонстрира пред българските граждани, че ГЕРБ не е изпаднала в изолация и не всички са срещу нея. Това е демонстрация – ето, вижте, не сме сами, имаме своите симпатизанти и поддръжници.

Този маньовър напомня на БСП-триковете от началото на 90-години, когато "столетницата" беше отритната и я атакуваха като наследник на БКП. Тогава, за да покаже, че има тежест в обществото и привърженици, тя правеше широки предизборни коалиции с една камара маргинали, някои от тях - направо смешни.

Така на изборите през 1991 г. лидерите на БСП решиха тя да се яви в странен политически съюз с още десетина малки формации, между които последна в редицата беше "Съюз на демократичните партии и движения Ера-3". Едва ли социалистите искат да си спомнят днес колко подигравки отнесоха заради тази безумна коалиция, която за краткост беше наречена от журналистите "БСП... и ЕРА-3", защото никой не беше в състояние да запомни всичките участници и техните абревиатури.

Та Борисов да внимава тази история да не се повтори като фарс.

Гюнер Тахир, Нуридин Исмаил (кмет на Хитрино), Бойко Борисов, Мехмед Дикме, Орхан Исмаилов (отляво надясно)


Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар