Зима

Зима
Пролет

19 март 2021 г.

Операция „Тайфун“: Щирлиц влачи парашут в посока Перник

Подготвили брилянтна акция, но всичко се сговнясало в един момент и хайде - гонки по столицата, катаджии ровят колите, хората псуват. Панаир. 

 

Щирлиц вървеше през центъра на Берлин. 

Сред минувачите имаше агенти на ”Гестапо”. Усети острите им, пронизващи погледи. Те го подозираха! Досещаха се, че е шпионин! Може би високото му руско чело го издаваше. Или интелигентните сини очи. Или волевата брадичка. Или... парашутът, който се влачеше зад него...

В Берлин Щирлиц е имал някакъв шанс, поне според сюжета на сериала „17 мига от пролетта“. В София обаче – не. Тук се пипа с желязна ръка и контраразузнаването надуши ли чужди шпионски носове – Бам! – операция „Тайфун“. Преследване, обиски  в район „в посока Перник“, блокада на столицата, километрични задръствания, униформени надничат в колите, оглеждат хиляди лица. На определени медии се „осигурява“ важна информация – руснаци ни шпионират, българи им помагали, някой тичал въоръжен, друг духнал от Съдебната палата…. О, ужас! Не ни стига ковида, липсата на ваксини, хаоса с мерките, а сега и братушките ни играят курвенски номера…

Не подценявам грижата за националната сигурност, но главният герой в „Голо оръжие“ е доста по-убедителен…

При това управление тези служби се докараха до дъното. Никое контраразузнаване в света не провежда акции по залавяне на заподозрени в шпионаж по подобен начин. Никое! Нито обявява кодовото название на операцията. „Тайфун“… Да не е носталгия по добрите стари съветски прахосмукачки „Тайфун“ със знак за качество?... Смях.

Да се подават на медиите простотии от сорта, че се претърсват апартаменти в район „към Перник“ – това и д-р Гълъбова ще се затрудни да обясни…

Това ли работи ДАНС? Ако "Да" - това е позор. Подготвили брилянтна акция, но всичко се сговнясало в един момент и хайде - гонки по столицата, катаджии и охранителна полиция ровят колите, хората псуват. Панаир.

Да излезем за малко от водевила.

Българският „Тайфун“ съвпадна с назначаването на Уилям Бърнс за директор на ЦРУ от Американския Сенат. Бърнс е бил посланик в Москва, както и помощник държавен секретар. Да не би някой в София да му праща честитка с акция „Тайфун“ „в посока Перник“? Оригинално.

А да не би след убийствената позиция на сенаторите Менендес и Риш по отношение на корупцията в България да е пришпорила някои кръгове в София да покажат, че са си взели бележка?

Има и друга версия. Спомняте ли си преди месец как от ДПС ни заливаха с информация, че Делян Пеевски е най-желан за депутат от структурите в страната. Толкова го искали, че направо му се обяснявали в любов. Изведнъж тази информация секна, влюбените в него го разлюбиха и човекът не попадна дори в листите. Никакво обяснение. Дали някой отнякъде предупреди Доган и Борисов да си оттеглят авера от изборите? Това е знак, че някъде се е случило нещо много сериозно, за да има предупреждението заповеден ефект. Какво им остава на аверите, освен да измислят нещо, с което да се харесат на Вашингтон и да омекотят удара. Акция „Тайфун“ може да е опит за нещо такова. Тъпо, но толкова могат.

Гротескно поведение на властта и службите. Преди дни главният прокурор Гешев се похвали в Туитър: Успешна операция срещу производството на неистински парични знаци – евро и долари, реализираха екипи на МВР и СГП в столицата. Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на ЕС и партньорите ни от САЩ.

Двама души печатали бутафорни долари и евро за сватби и кръчмарски купони, но Гешев пази „финансовите интереси на ЕС и партньорите ни от САЩ“.

Операция „Тайфун“ в стил: Гарабет шпионина живее на 5-я етаж…

И едно припомняне: Операцията на хитлеровите войски през зимата на 1941 година срещу Москва е кръстена „Тайфун“. Това ли успя да роди нечий мозък в София?

Другия път от ДАНС да пуснат съобщение: Утре ще гоним шпиони в посока Челопеч от 16 до 18,30 часа. Изберете обиколни маршрути. благодарим за разбирането.

Тия верно ще го съобщят...


Д-р Димитър Попкутуев, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар