Зима

Зима
Пролет

13 март 2021 г.

Кажете едно "Добре е"

Управлението на ковид кризата лишава хората и бизнеса от нужната на всички предвидимост
 

На 15 февруари британският премиер Борис Джонсън обяви изготвянето на "пътна карта" с постепенен, но неотменим график за излизане на страната от локдауна. И допълни, че въпреки намалялото равнище на заразяванията е длъжен да бъде изключително предпазлив с облекчаването на мерките. 

На посочената начална дата 8 март планът с постепенното разхлабване на ограниченията започна да се изпълнява - първо с отварянето на всички училища, а 21 юни е първата възможност във времето да отпаднат всички рестрикции. Каквито и да са настроенията на хората и бизнеса във Великобритания към мерките, свързани с ковид пандемията, те разполагат с предвидимост, която им дава възможност да планират за следващите три месеца.

По същото време в България на 14 февруари премиерът Борисов отсече: "На 1 март отваряме ресторантите" - с тона от "Взимате ли 50 лева към пенсиите? Да? Е, кажете едно "Добре е!". На самия 1 март здравният министър Костадин Ангелов увери: "Няма да се повтори кризата от есента с многото случаи. Системата е абсолютно готова да се справи откъм хора и предпазни средства."

На 10 март стана ясно, че върналите се в училище в средата на февруари ученици отново започват да преминават на онлайн обучение, в София и другите големи градове отново се затварят или се обмисля затваряне на търговски центрове и фитнеси. За заведенията инструкцията очевидно е "да не се пипат", но това би направило само по-видим абсурда. 

С други думи, отново сме в ситуацията, в която всяко решение ще е предпоследно и с неясен хоризонт във времето. И повечето хора можеха сами да преценят, че траекторията на данните за коронавируса вече беше влязла "в обувките" на ноемврийската.

Не само предвидимост липсва в сегашното предизборно управление на кризата. Не се е чуло и бизнесът да разполага с анализ дали с това, което държавата плаща за скъпо лечение в болниците и другите разходи около овладяването на кризата, няма да му излезе по-солена сметката.

В сегашната ситуация предвидимостта е едно от първите задължения на правителството. Този път хоризонтът е много по-ясен и ако се наложи затваряне, трябва да се даде много по-ясен план за компенсации и хоризонт за излизане от кризата, базиран на стриктен план за ваксинации.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар