Зима

Зима
Пролет

24 март 2021 г.

Доц. Атанас Мангъров: Първанов е разбрал, че от мен комунист не става

"Естественият имунитет е много по-всеобхватен, защото при него човек се среща с вируса в неговата цялост." 

 

- Доц. Мангъров, наскоро министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по примера на своя началник заяви, че в Европа вече се говорело за български модел за справяне с кризата. Как го виждате този модел?

- Ние винаги сме номер 1. Има една стара приказка "Като си толкова умен, защо не си богат"? У нас начинът, по който се решава всичко в тази пандемия, е крачка напред, две назад.

- По ленински.

- На моменти има проблясъци, след което изпълзяват невежеството и страховете. От страна на хора, които не могат да разберат същността на процеса. Повтарят папагалски това, което се случва навън и пренасят изопачено чужд опит. Защо затваряме страната за 10, а не за 14 дни, примерно? Съседите ни на юг са затворени много по-плътно - и то още от началото на септември - със СМС-си и с контрол от страна на полицията. Но там и случаите растат, болниците са пълни, а специалистите открито заявяват, че тези мерки не действат. Казвал съм го и ще повторя: вирусът ще съществува, докато не премине през цялото население. За да бъде ограничен, трябва 70% от хората да имат имунен отговор - естествен или изкуствен. Това е азбуката на епидемиологията. Хубавото при този вирус е, че в 80% от случаите той протича безсимптомно, в 20% има грипоподобни симптоми и само в много малка част от случаите нещата тръгват накриво и се стига до дихателна недостатъчност. Смъртността от ковид за миналата година и в САЩ, и у нас е 0.3 на сто. Тоест - това е една неособено опасна инфекция. Затова смятам, че причините за психозата не са медицински.

- Има два варианта за "други" причини: незнание или политическа употреба.

- Политически, икономически причини. Не ми се вярва чак толкова хора по света да са забравили епидемиологията. Още повече, че това, което се случва сега, се е случвало многократно в историята. Последен беше свинският грип през 2009-2010 година. Тогава също имаше опити за затваряне, имаше и ваксини, покрай които много фармацевтични компании платиха десетки милиони обезщетения за странични ефекти. Но шумотевицата мина бързо. Сега обаче назовават вируса със злокобни имена. Такова нагнетяване на страх не е имало в човешката история.

- Големият разнобой на мнения сред медиците не е ли лош атестат за лекарското съсловие у нас?

- Една от причините за хаоса е, че с това инфекциозно заболяване - не само у нас - се занимават лекари, които са много далече от епидемиологията. Някои от тях са лабораторни лекари, които за последно са виждали пациент на чернобяла снимка, но днес се изцепват с клинични съвети. Наскоро „ерудирана“ госпожа каза, че колкото по-рано заразеният влезе в болница, толкова по-големи били шансовете му да не умре. Точно заради такива непремерени приказки в момента болниците са препълнени. Ръководителят на щаба може би има обща медицинска подготовка, но по специалност е хирург. Очевидно в България квалификацията по епидемиология и инфекциозни болести няма никакво значение.

- Да влезем тогава в експертизата. Как се формират и как се изчерпват митичните антитела, за които така много се говори?

- При сблъсък с всяка инфекция човек образува антитела. Те се образуват от бели лимфоцити и неутрализират съответния вирус, независимо дали е на морбили, варицела, хепатит или ковид. Когато организмът се справи с инфекцията, антителата спадат. Но част от клетките, които са ги произвели, остават в латентно състояние в костния мозък, в лимфните възли. И, ако човек се срещне със същия вирус, тези клетки много бързо изработват нови антитела и той не се разболява. Ако това не беше така, ние щяхме многократно да караме въпросните морбили, варицела или хепатит. Защо децата се разболяват често, а техните родители не? Защото са нови, девствени. При възрастните вече има образувани антитела, те имат имунологична памет. Да не забравяме, че коронавирусите са причина за около 15% от всичко това, което наричаме настинка.

- Защо тогава грипните епидемии минават всяка година на нови вълни и срещу тях няма образуван траен имунитет?

- Грипният вирус има свойството да се променя значително, всяка година щамовете са различни от предходните. Коронавирусите се смятат за по-устойчиви и консервативни. Засега хората, които са прекарали ковид, не се разболяват от новите му разновидности. Важно е да се знае, че когато се появи нов вирус, щамовете, заразяващи тежко болните, са малко, защото тези хора си стоят вкъщи. Леко страдащите пък са по улиците и дават възможност за образуване на груповия имунитет при нормални обстоятелства, чрез разпространяване на по-безвредните щамове. При затваряне и двете групи щамове се поставят заедно.

- Преболедувалите и ваксинираните безусловно защитени ли са?

- За ваксинираните още не е ясно, нужно е време, за да се установи ефикасността на препаратите. Ще може да се каже след 2-3 години.

- Значи преболедувалите са по-защитени от ваксинираните?

- Абсолютно. Естественият имунитет е много по-всеобхватен, защото при него човек се среща с вируса в неговата цялост.

- Могат ли преносители на вируса да бъдат преболедувалите и ваксинираните?

- Не. За да бъде разпространяван, вирусът трябва да живее в отделния човек. Ако той се е справил с него, това няма как да се случи. Само че при ваксинираните това трябва да се докаже.

- Много ваши колеги говорят за това, че при преминаване през организма, коронавирусът нанася различни по срочност поражения. Има ли прегледи, които излекуваните от болестта трябва задължително да минават постфактум?

- Само ако имат симптоми. Особеното при ковида е, че той протича дълго – нормалната продължителност на това заболяване е месец, месец и половина. Впрочем, това е особеност на всички коронавируси. Твърденията за тайни увреждания са разширяване на пазарната ниша. Не е етично да се говори по този начин.

- Блъф ли са, според Вас, цитираните повторни заболявания от коронавирус?

- Възможно е да има, но трябва да бъдат доказани. И да съществуват, те не са правилото, а изключението.

- Да разширим темата извън зоната на коронавируса. Държите ли на тезата си, че доболничната помощ не е на нужното ниво и че личните лекари са абдикирали от своите задължения в ситуацията?

- Държа. Когато човек получи симптоми на ковид, той е бил заразен поне 4-5 дни преди това. Докато си направи тест и го затворят, той вече седмица е живял в нормалните си обстоятелства. Какъв е смисълът от затварянето тогава? Мярката е безсмислена, а карантинираните стават като прокажени.

- Ако влезете в законодателните среди, за какви промени в сектора ще пледирате?

- Личните лекари трябва да се ограмотят. В момента лекуване по телефона умеят само те, аз не го мога. Не може да се назначава лечение без преглед. Освен това медицината е малко шарлатанска работа – трябва да поговориш с болния, да го успокоиш, да го обнадеждиш. За съжаление, огромната част от личните лекари не правят това. Всеки от тях е едноличен търговец или ЕООД, сключват си договори с касата и няма сила, която да ги задължи да си вършат отговорно работата. Задължително е да се премахне догмата за разделянето на доболничната от болничната помощ. Ако личните лекари са базирани в многопрофилни болници или в здравни центрове, подобни на някогашните поликлиники, нещата могат да тръгнат много по-добре, защото е ясно къде и как да се лекуват по-тежките случаи и да се хоспитализират без направления и други щуротии.

Всеки пациент трябва да има здравна карта, в която да е описано от колко лекарски практики има нужда – общи и специализирани. Срещу тези практики да стоят лекари, които да бъдат контролирани и да получават предварително определено възнаграждение, а не заплатата им да е функция на брой хора в листите.

Същото се отнася и за болниците. Трябва да се прецени от колко болници има нужда, а лекарите от доболничната и болничната помощ да бъда обединени. Проблемът е, че болниците сега имат интерес да вкарат при себе си всеки, който мине край тях, защото доходите им зависят от броя на постъпилите при тях хора. И колкото по-леко са болни, толкова по-малко са разходите. Получават се две взаимно изключващи се тенденции, от което системата става неефективна. Има лични лекари с по 15 000-20 000 пациенти. То няма време дори по едно добър ден да си кажат. Тази система на лични лекари е създадена от Бисмарк през втората половина на XIX в. - за тогавашната работническа класа, и днес е напълно несъстоятелна.

- От 1990 г. насам през парламента минаха достатъчно много представители на лекарското съсловие. Защо здравната система, подобно на съдебната, не търпи никакви градивни реформи? Нашият автор д-р Петър Зашев, който работи във Финландия, е категоричен, че българската здравна система е машина за крадене на пари.

- Така е. За личните лекари казахме – те не са велики доктори, а институция, която да обслужва пациенти 24/7. А това на практика не се получава. Колко от личните лекари могат да бъдат открити събота и неделя? В тези дни работят някакви измислени здравни центрове, в които разни нещастници препращат по-тежко болните в болниците. В крайна сметка важното за болниците е да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението. А там какво се получава? Има хиперфинансирани клинични пътеки – кардиологични, онкологични, някои гастроентерологични. И целта на всички маймундужулъци в болниците е да се вкарат колкото се може повече болни по скъпи клинични пътеки и те да се изпълняват много под тяхната себестойност, за да остава повече за изпълнителите. Ако работиш по клинична пътека, която струва 20 000, а я реализираш за 4000-5000 лв., разликата я слагаш в джоба си. Вижте какви са автопарковете пред кардиологиите и онкологиите. Има лекари милионери по здравна каса.

- Излиза, че ако някой пипне така изградената система, ще предизвика гражданска война?

- Ще стане война. Системата е генетично увредена. Единственият път е да се регламентира заплащането на медицинския труд. А той винаги е един и същ. Няма логика един да получава 1000 лв., друг 10 000 лв., защото бил велик.

- Имате ли представа защо бившият президент Първанов е имал възражения срещу вашето участие в листите на АБВ?

- Ще отговоря с думите на майка ми, която е на 99 г.: „Този сигурно те е проверил и е разбрал, че от теб комунист не става!“


Интервю на Емил Янев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар