Зима

Зима
Пролет

27 март 2021 г.

Прокуратурата удари тъпана в ритъма на "Калашников"

Шоуто в съда по шпионската афера обещава да е впечатляващо. Със същия трепет очакваме и водевила с "ментосаните" милиони...


 

След като ни закичи с мартеници, баба Марта се зае да разнообрази белязаното от пандемията всекидневие. Във втората половина на мандата си тя ни предложи две грандиозни шоута. 

Основен изпълнител в първото е отдел "Фалшификации" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", вещо направлявано от Софийска градска прокуратура.

Второто шоу също би могло да се окаже суперпродукция, амбицирана да оглави класацията на блокбъстърите. Става дума за историята с руските шпиони в Министерство на отбраната. Общото между двете представления е режисурата на държавното обвинение.

В хронологичния им ред си струва да си припомним 16 март, когато медиите огърмяха публичното пространство с бомбастични интерпретации на новината "Прокуратурата и МВР разбиха схема за производство на фалшиви пари, печатница е във висше учебно заведение, открити са 4 млн.долара и 3.6 млн. евро, участниците са получи 10% от номиналната стойност на ментетата".

"Не всеки печатар би могъл да работи на такава машина, което говори за индивидуализиране на конкретно лице", авторитетно обясни тогава директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Индивидуализираните конкретни лица са Илия Ненов и Даниела Ангелова, които живеели на семейни начала и в извънработно време печатали ментета на воля.

"В повечето случаи са работили след работно време, включително и събота и неделя, когато там не е имало никого", разкри още Янев. А шефът на СГП Илияна Кирилова допълни: "Факт е, че лицето е работило там, факт е че мъжът е бил на трудов договор с това учебно заведение, факт е, че официалната дейност е отпечатване на документи, които са официални документи. Междувременно е факт - поне към настоящия момент, че е съчетавал тази официална дейност с производство на неистински пари".

Разбра се още, че двамата са част от по-сериозна организация, а ментетата е трябвало да отпътуват към Украйна и Западна Европа.

Няколко дни по-късно обаче се заговори, че фалшивите пари не са предназначени за престъпна дейност, а качеството им позволявало една единствена употреба - реквизит за сватби и кръщенета.

"Печатани са на машина "Хайделберг" от 1987 г., която е двуцветна", извади най-силния си коз адвокат Григор Вълков, докато се гледаха мерките за неотклонение на Ненов и Ангелова.

Точно една седмица след удара - на 22 март, в специално съобщение БНБ отсече, че парите не са никакви реквизити, а са си съвсем неистински - с водни знаци, защитни елементи и т.н.

Резултатът от разнобоя е очакван - печатарите са на свобода с мярка за неотклонение "Подписка", а прокуратурата се закани да протестира решението на съда.

Оттук нататък шоуто обещава да е впечатляващо. Защитата ще се старае да ни убеди в ползата от реквизитите за сватби и купони, а обвинението ще настоява, че ментетата са толкова добри, че могат да заблудят дори експертите от националната банка.

Цялото шоу би могло да мине с музикалния съпровод на Горан Брегович и неговия оркестър за сватби, кръщенета и погребения.

Със щракане на пръсти. Към каквото ни подтиква и второто шоу, поднесено ни с мелодраматичен анонс от главния прокурор Иван Гешев. И дефинирано от ексшефа на българското разузнаване Димо Гауров като класически шпионска група, но на слабо оперативно ниво, тип "квартален шпионаж".

Кои са детайлите, послужили за дефиницията? На първо място твърдението на обвинението, че шефът на групата - бившият ръководен кадър на "Военно разузнаване" Иван Илиев - завършил школата на руското военно разузнаване (ГРУ) в Москва и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост - е обучавал на шпионски умения съучастниците си.

Каква е организацията на учебния процес, през който е минал Илиев, за нас е тайна. Но, ако съдим по видеото на прокуратурата - т. нар. руски шпионин снима с телефона си нещо от монитора на служебния си компютър, а в края на месеца търчи в чейндж бюрото, за да обърне заработени 3000 долара в левове -  работата наистина намирисва. Но не на квартална (махленска) самодейност, а на нещо още по-долнопробно. Защото руснаците може да са всякакви, но чак толкова тъпи не са. Шпионите им също...

Твърдението, че един от групата тръгнал да се крие в посолството на Русия също е странно. Действително може да е било така, но както би възкликнал легендарния транспортен министър от началото на 90-те години Нейчо Неев - егати шпионската организация, дето агентите компрометират резидента си по този левашки начин.

Може да е смешно, но случаят идеално се вписва в затягащата се студена война на САЩ, НАТО и ЕС срещу Русия. Президентът Байдън вече се изцепи, че убиецът Путин ще си плати, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък изрази подкрепа за усилията на нашата страна срещу незаконните руски действия на българска земя. Врагът е ясен.

Резултат от шпионската афера е изгонването на двама руски граждани, осъществявали - според прокуратурата, естествено - нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Неофициално се твърди, че става дума за Максим Рибкин - първи секретар в посолството на Руската федерация, и Александър Зинкин - втори секретар в посолството, които са офицери от Служба за външно разузнаване (СВР).

Между впрочем, на 21 февруари - цял месец преди актуалния бг-скандал, въпросната руска централа съобщи, че "спецслужбите на САЩ са започнали мащабна кампания по компрометиране на обществените и политически деятели в Източна Европа, подкрепящи развитието на отношенията с Русия. За целта е мобилизирана агентура, а също и неправителствени организации, финансирани от официални структури на САЩ".

Логичният въпрос е "Как се казва политическият деятел от България, който има интерес да докаже привързаността си към евроатлантическите ценности и САЩ, докато продължава да съдейства за реализирането на руски стратегически проекти у нас?"

И, докато в геополитически план подобна ерзац шпионска афера върши перфектно работа, на родна почва историята наистина взе да се развива в ритъма на парчето "Калашников" на Горан Брегович. Като не друг, а главния прокурор Иван Гешев се нагърби с ролята да бие големия тъпан.

Тъпанът обаче ще се спука. Най-вече заради утвърдената лично от него практика прокуратурата да огласява и тиражира информация, придобита със специални разузнавателни средства. Това е нарушение на действащото законодателство, доказано не веднъж и дваж по съдебен път. За последно - през януари м.г., когато държавното обвинение бе осъдено окончателно, защото през 2010 г. е разрешило на тогавашния шеф на МВР Цветан Цветанов да чете СРС-та от парламентарната трибуна (за скандала с "бебето от фризера" на Горнооряховската болница става въпрос).

Няма сила обаче която да забрани тази незаконна практика на прокуратурата. Или поне засега няма сила, защото утре - като едното нищо - Съдът на Европейския съюз в Люксембург решил и този казус в полза на правовия ред. Точно както направи с европейските заповеди за арест, които българската прокуратура издава на килограм.

Въпросът е, че след като знаем кой бие тъпана и под чие ръководство, дали не е редно точно те двамата да си платят и целия масраф.


Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар