Зима

Зима
Пролет

30 март 2021 г.

Любимият министър в сянка

Кариерата на Николай Нанков в ГЕРБ за последните 12 години премина от протеже на Цветанов през оцеляване след оставка и редица скандали до редовно място на задната седалка на джипа на Борисов
 

"Хубавото на политическа партия ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов е, че през джипката решават проблемите на хората... Да, през джипа светът се вижда по друг начин. Да, наистина, през джипа ние достигаме до максимално много хора... Нека има и друга гледна точка, а не само през конвенционалните съвременни медии."

Думите са на Николай Нанков от края на януари 2021 г. в ефира на БНТ при водещия Георги Любенов. Регионалният зам.-министър, оцелял през различни перипетии в 12-годишната си политическа кариера, не е автор на много крилати фрази. За сметка на това обаче беше може би най-младият назначен областен управител, а след това и може би единственият министър, чиято оставка премиера поиска, но само месец по-късно се завърна като... зам.-министър. 

Започнал като фигура, близка до бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, сега Нанков неотлъчно пътува с премиера Бойко Борисов из страната в джипа. Като представител на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в чийто ресор попадат пътищата - любима тема на министър-председателя.

Сега Нанков е водач на листата на ГЕРБ в Ловеч и областен координатор на партията. Вече 10 години той е в ръководството на регионалното министерство. Въпреки че се води заместник, изглежда много по-ключов от титуляра Петя Аврамова. Най-публичният, макар и повърхностен, знак за това е, че Нанков е един от най-редовните спътници на Борисов в джипката. "Аврамова ми жал да я разхождам по прахта, но теб ще те слагам да тичаш отпред", обърна се премиерът към Нанков. "За мен не ви е жал... Аз имам нужда малко да потичам, да сваля някой килограм", отговаря регионалният зам.-министър.

От Ловеч до оставка и отвъд

Николай Нанков е роден през 1983 г., като първо е експерт по европейски средства. Той бързо се ориентира към политиката - едва на 26-годишна възраст през 2009 г. е назначен за областен управител на Ловеч. Според няколко източника на "Капитал" покровителят на Нанков в ГЕРБ тогава е Цветан Цветанов.

През 2011 г. Росен Плевнелиев напуска регионалното министерство, за да стане президент. Неговото място като министър на регионалното развитие заема Лиляна Павлова (сега вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка), а за неин заместник е назначен именно Нанков с ресори кадастър и ДНСК. Първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, следват служебни правителства и една година управление с премиер Пламен Орешарски - време, през което Нанков е депутат. Когато ГЕРБ се завръща на власт през 2017 г., се отвори място за нов строителен министър, след като Павлова оглави новосъздаденото министерство за българското председателство на Съвета на ЕС. Така реално Нанков се издигна с едно стъпало и влезе под светлината на прожекторите.

Регионалното министерство е доста важно и управлява голям финансов ресурс. Под неговата шапка попадат пътищата, ВиК сектора, строителството в страната.

Източници на "Капитал", близки до Нанков през годините, споделят, че когато стъпва в регионалното министерство преди 10 години, той е бил различен от настоящия си образ. В началото е бил по-скромен, коректен, но в последствие "властта му харесала".

Определят го като "бърз мозък" и "хитрец", като перфектният пример е, че е сред малкото близки до Цветанов толкова високо в партията, които са оцелели досега. След скандала "Апартаментгейт" и разводът между ГЕРБ и Цветанов, регионалният зам.-министър бързо се преориентира и "сяда на задната седалка на джипа", отбелязват източници.

Безсмъртието във властта


Един от големите въпроси е дали някои пази Нанков във властта и как се задържа на високи постове. Според някои източници, причината е по-скоро неговата комбинативност и фактът, че е бил изпълнителен. Смята се, че той контролира ключови дирекции в МРРБ, като според непотвърдена информация след като Павлова е махната от министерството, той е сменил "нейните" хора със "свои".

Може би най-голямото публично сътресение в кариерата на Нанков (за вътрешнопартийни проблеми през годините се говори из редиците на ГЕРБ, но не са потвърдени) е през август 2018 г., когато при катастрофа край Своге загинаха 20 души. Във връзка с трагедията и установеното лошо качество на пътя премиерът Борисов поиска оставката на трима министри - Нанков, транспортния министър Ивайло Московски и вътрешния министър Валентин Радев. При подаването на оставката Нанков каза: "Поехме този морален ангажимент като ръководители на министерствата, които имат касателство към трагичния инцидент". След по-малко от месец като депутат обаче той се завърна в МРРБ като зам.-министър сякаш нищо не се е случило.

Друг криза беше разследването за конфликт на интереси. До 2009 г. Нанков участва във фирма "Африт" - консултант по европроекти, който печели обществени поръчки и изпълнява европроекти през годините. В нея той е съдружник с Елка Сотирова, чиято майка - Тодорка, пък му предоставя апартамент в София. Нанков пък предоставил безвъзмездно къщата си в Априлци. В края на 2018 г. КПКОНПИ започва проверка за имота, които Нанков използва. Няма публични данни за резултатът от нея и констатиран конфликт на интереси.

Без амбиция и промяна

Поне два източника, близки до Нанков през годините, смятат, че не е визионер и никога не е имал смелостта за амбициозни реформи, като може би най-показателно изражение на това е провалът във ВиК ресора. Във втория кабинет "Борисов" - в периода 2014 - 2017 г., Нанков отговаряше пряко за водния сектор и конкретно - за т.нар. водна реформа, при която операторите трябваше да се обединят в областни асоциации. Следващата голяма стъпка беше законът за ВиК. През март 2018 г. пред в. "Труд" той коментира, че се работи по закон за ВиК и спасение за водния сектор, който колабира през последните години заради стара инфраструктура и лошо управление. През януари 2020 г. Нанков съобщи пред "24 часа", че законът вече се пише от работна група и до април-май трябва да влезе в парламента. Вариант на закон за ВиК се появи в края на 2020 г., но след това темата отново потъна.

През 2017 г. на конференция на "Капитал" Нанков заговори и за фонд, който да финансира водни проекти, за които няма пари от ЕС. Чак през 2020 г., след като Перник почти остана на сухо и държавата се взриви по темата за водата, бе създадена подобна структура - ВиК холдингът, в който бяха налети 1 млрд. лв. от държавния бюджет. Той обаче тепърва прохожда в работата си.

Към днешна дата няма реформа в сектора, а по-скоро се работи на авариен принцип и спешно отпуснати пари - като 60 млн. лв. за водата на Бургас и 25 млн. лв. за водата в село Брестовица до Пловдив например само през последната година.

Интересен детайл е, че през януари 2020 г., в разгара на водната криза и вниманието към зле управляваните ВиК оператори, "Капитал" разкри, че зам.-министърът използва служебно Ауди, което е собственост на "ВиК-Варна". Загубите на вода във Варна са около 60%. Дружеството е с приходи 62.5 млн. лв. за 2018 г. и с печалба 1.46 млн. лв.

Според сайта на държавната администрация в последния мандат в ресорите на Нанков попадаха няколко ключови дирекции - отново "Водоснабдяване и канализация", но и "Геозащита и благоустройствени дейности", "Устройство на територията и административно-териториално устройство", "Жилищна политика", "Търговски дружества и концесии", т.е. всички ВиК операторите и компанията, която получи милиарди за строителство и стана най-богатият строител - "Автомагистрали", както и тол системата. Точно платените пътища бяха другата значима и тежка реформа, която беше отлагана няколко пъти, организационно пускането й беше пълен хаос, а в крайна сметка държавата не успя да я оперира сама и сега плаща по 28 млн. лв. на година на компания без търг.

"Бъдете сигурни, че ние сме от светлата страна, не от тъмната, тъй като отдавна сме на сцената и мисля че, образно ще се изразя, вече дори и тунелите започнаха да стават светли", пише той в свое изявление от април 2018 г. по повод критични изказвания на президента Румен Радев за санирането и пътното строителство. При нас - каза още Нанков - всичко е публично и всичко е в реда на законосъобразните процедури, които провеждаме. Той е защитник на модела, който ГЕРБ въведе в края на 2018 г. - 4.6 млрд. лв. за строителство на "Хемус" и други обекти са дадени на държавната компания "Автомагистрали" без търг. Същевременно и фирмата, и пътната агенция - и двете с принципал МРРБ, не казват на кои частни фирми доставчици се плащат части от тази огромна сума. Това със сигурност трудно може да се определи като "публично" и "светло".

Далеч от въпроси


Допреди пандемията и началото на видеата от джипката Николай Нанков се появяваше пред журналисти по време на пресконференции, свързани с тол системата или други ресорни теми. Давал е интервюта за всякакви медии през годините. Последното интервю на Николай Нанков за "Капитал" е от 2016 г. - във втория кабинет на Борисов, и е по темата за санирането. От тогава той се е явявал във всички национални телевизии, във вестниците "Стандарт", "Монитор", "Строител", "24 часа", както и в агенция Блиц и ПИК ТВ.

От лятото на 2017 г. досега, вече над три години и половина, към него има покана от "Капитал" за интервю, която винаги е отклонявана. Потърсен за пореден път в началото на 2021 г. със същата покана, неговият ПР отговори, че "просто няма възможност". Потърсен лично, той не вдигна и не пожела да говори. Междувременно е дал интервюта (не платени или част от кампанията) за други медии, научи "Капитал".


 


Мила Чернева, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар