Зима

Зима
Пролет

2 март 2021 г.

Кога най-после ще спасим „нашите баби и дядовци“?

70% от ваксините, които са сложени досега, не стигнаха до тях... 

 

30% от имунизираните до този момент български граждани са хора над 65-годишна възраст, гордо заяви министърът на здравеопазването и кандидат за депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов в ефира на bTV на 1 март. 

Изненадващо или не, повечето медии препредадоха това изказване в точно този вид, сякаш трябва да сме доволни от тези проценти.

По същество Ангелов призна, че 70% от досега ваксинираните хора в България са под 65-годишна възраст. Факт, който сериозно би трябвало да ни притеснява и дори скандализира. Нека припомним, че през пролетта на миналата година председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви в патетично обръщение, че „към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история“.

Ярост, която ще порази най-вече възрастните: „Става въпрос за физическото оцеляване на населението на Европа. И то на една определена част от това общество – нашите родители, нашите баби и дядовци“, подчерта Мутафчийски.

Какво се случва с нашите баби и дядовци днес? Колкото от тях вече загубихме преди появата на ваксините? Нали покрай данните за плата и проценти заразяемост не сме забравили, че България е на 15-то място в света по смъртност в резултат на COVID-19 сред над 200 държави, а ако се изключат държави „джуджета“ като Сан Марино, Гибралтар и т.н., ще се окажем дори по-напред?

А когато дойдоха ваксините, колко от тях защитихме и ваксинирахме? Започна се още с първата символична доза, която беше поставена на здравния министър Ангелов, обратно на примерите от повечето държави в Европа, които първо ваксинираха „безименен“ представител на тази най-застрашена част от нашето общество или медицински персонал. Факт е, че и други държави избраха подхода първи да се ваксинира водещ политик, с аргумента за даване на пример и спечелване на „доверие“ надолу по веригата, но символичният акт на първата ваксина не остана единично действие.

Вместо това продължи същото отношение към най-възрастните наши сънародници, които най-вече трябваше да пазим с всички мерки през последните 12 месеца, затворените училища, спортни и културни мероприятия, бизнеси и развлечения. Вторият белег, че у нас очевидно възрастните няма да бъдат приоритет, беше самият ваксинационен план на правителството и здравните власти – те бяха включени чак в четвърта фаза на ваксинацията, като преди тях се наредиха не само медици и учители, но и служители на ферми за норки, например.

После, някъде в неясните граници между фазите, изведнъж в трета фаза се озоваха донякъде обосновано изборната администрация и журналистите, които ще отразяват кампанията, но и… служители на IT компании – предимно млади хора, които работят в огромна степен от дома си.

Кашата и хаосът станаха тотални, когато към всичко се добавиха и т.нар. „зелените коридори“, на които се извиха опашки предимно от млади хора, които могат да си позволят да се вдигнат до някой от пунктовете и да стоят там на опашка, понякога повече от час или два, при това на все още доста студеното време. Така хиляди внуци, които трябваше да спазват мерките, за да спасят своите баби и дядовци, се сдобиха с ваксина преди тях.

Факт е, че за използваният в
„зелените коридори“ препарат – този на AstraZeneca/Oxford – беше взето решение от някои отделни държави да не ваксинират с него възрастните заради малка група, подложена на тестове в началните етапи на изследване на ваксината. Такава препоръка обаче така и не беше спусната от Европейската агенцията за лекарствата, която одобри продукта. Не беше взето такова решение и от българските власти, както го направиха някои техни други колеги в ЕС. Ако не желаят да ваксинират възрастните с този препарат, тогава да го бяха казали ясно и открито, пускайки „зелените коридори“ за всички по-млади, които желаят да се ваксинират с него.

И ако това е така – кой ще понесе отговорността, че България поръча най-голямо количество именно от тази ваксина? Защо не бяха поръчани поне допустимите за България квоти от РНК ваксините на Pzifer/BioNTech и Modernа?

Междувременно стотици лични лекари все още не са получавали дози с каквато и да било ваксина и не знаят кога ще получат. Това важи далеч не само за отдалечени крайчета на страната, до които иначе премиерът Бойко Борисов няма проблем да запали джипката, за да „стриймне“ във Фейсбук. Никакви ваксини не са получавали лични лекари включително в София, които се налага да вдигат рамене при обажданията от пенсионери, които искат да се ваксинират, виждат кадрите с опашките в телевизионни емисии, но няма как да пътуват от кв. Суходол до ВМА, да се наредят на опашка в обкръжението на още стотици хора.

Впрочем, самият аз опитах да запиша близки възрастни хора във въпросните пунктове, като се свържа предварително по телефона, за да дойдат те специално за ваксинация и да не чакат на опашки, поне не с часове. Но в продължение на дни на телефоните никой не отговаряше, а съветите от социалните мрежи бяха „отивайте направо на място и чакайте“. Що за отговорен ваксинационен план е това? После пък пунктовете затвориха, тръгнахме да се караме по брифинги на компаниите, а сега ще искаме ваксини на заем от други държави… И Борисов има наглостта да нарича това „перфектна организация“?!

Познавам възрастни хора, които не са използвали градски транспорт в последната година, защото се страхуват да се смесят със стотиците пътуващи в него, често без маски или с такива под носа. Не са напускали квартала си, не са се виждали с никого от приятелите си, а за 12 месеца единствените им излизания са до кофата за боклук и евентуално до магазина, ако няма кой да им съдейства. Да, има и такива. И те очакват с надежда достъпа до ваксината, за да си върнат постепенно поне тази условна форма на съществуване, която могат да имат в най-бедната държава в ЕС и без пандемия.

70% от ваксините, които са сложени досега, не стигнаха до тях. Сега отново се говори за „зелени коридори“, но отново не личи възрастните да се превръщат в истинския приоритет, който трябваше да бъдат. Дори с изричната уговорка, каквото предния път отсъстваше – че първо пунктовете ще ваксинират хора от четирите фази – наистина ли не се разбира, че хиляди възрастни хора и такива с придружаващи заболявания не могат да стигнат до там и да се редят пред „Пирогов“ и ВМА, а най-добрият начин да бъдат ваксинирани е при личния им лекар. 

Заредиха ли всички лични лекари в цялата страна достатъчно ваксини, така че да ваксинират всички желаещи възрастни, та тръгнахме отново да отваряме „зелените коридори“? Кога и в какви срокове ще се случи това?


Николай Драганов, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар