Зима

Зима
Пролет

26 март 2021 г.

За скъсаните чорапи на българските кандидат-депутати

Слушам предизборните лакърдии и си спомням. Минаха близо 30 години, но татовщината така и не ни напусна...

 

 

Хвърлих по диагонала поглед на сутрешните телевизионни изявления на водачите на листи в предстоящите избори и да си призная с нега си припомних за страстите в предизборните дебати от началото на прехода.

Онези от по-възрастното поколение, които все още не са дали фира заради тотално обърканото ни здравеопазване, станало очевидно в условията на коронавируса, навярно добре си спомнят какви екзотични, цветни, напористи и често скандални кандидати имаше тогава. Мария Кавлакова - лидер на партия "Български орел", чийто образ и програма ни пренасяха далеч назад във времето, когато по тези земи е властвало племето на оногундурите, обсебеният от Тангра безподобен прабългарски шаман Йоло Денев, Кире Либерало от Перник, Сийка Георгиева от "Преображение", новопоявилата се политическа шпага Жорж Ганчев...

Все кандидати за народната обич, чиито смахнати и екзотични идеи и стъписващо поведение просто залепваха зрителите за телевизионния екран. И бяха истински, дори в заблудите си.

Слушах тези дни уважавания журналист от БНТ Горан Благоев, водач на една от софийските листи на "Републиканци за България". "Искаме да наложим модела на нидерландския премиер Рюте. Рюте, който отива на работа с колелото, живее в апартамента, който е купил още като студент, носи отговорността за ръководството на държавата, но живее адекватно и скромно, както е живял преди да стане политик. Това трябва да бъде съвременния български политик", заяви Благоев.

Със сигурност той изповядва дълбокото си убеждение за поведението на истинския политик. Как обаче да повярваме на романтично-идеалистичния му апел и да гласуваме за "Републиканци за България", след като лидер на неговата партия е собственик на луксозен апартамент от 300 кв. м., че и с ВИП асансьор?! И на всичко отгоре закупен на цената на гараж в "Банишора"?

Ако Цветан Цветанов живееше в апартамент, придобит още когато е бил задочник в Националната спортна академия, някак можеше да го докара до имиджа и статута на Рюте. Ама не - продължава да си тъне в разкоша, който му изяде главата на втори по значение политик в ГЕРБ и хич не му пука. Е, как да се изправи човек пред урната, зачертал "Републиканци за България" в бюлетината, с Цветан Цветанов на сърце и с лика на Рюте в главата?

Трудно ще е и за предполагаемите избиратели на лидера на "Воля" Веселин Марешки. Днес те го гледаха и не вярваха на ушите си - хем се наконтил в костюм за 2000 лева, хем синът му износвал дрехите му, защото бил възпитаван в скромност... Хем били лъжа твърденията, че искал да застрои Морската градина във Варна, която всъщност озеленявал, хем ставало дума само за строеж на едно басейнче, има-няма 100 квадрата... И как да повярват, че сал от едната любов към водните спортове на сина си майката на Веселин Марешки е взела на концесия известния варненски плаж "Кабакум"...

Слушам тези предизборни лакърдии и си спомням как по време на процеса срещу Живков, личната му медицинска сестра Ани Младенова убеждаваше съдиите как той бил толкова беден, че тя чак му кърпела чорапите! От тогава минаха близо 30 години, но татовщината така и не ни напусна. 

Ето защо предизборното видение как нашенският Рюте върти педалите по жълтите павета трае ден до пладне. Оттам насетне - "апартаментгейт" до "апартаментгейт" и чекмеджета, тъпкани с евро...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар