Зима

Зима
Пролет

3 март 2021 г.

Румен Радев: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет

Президентът отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка

 

 

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи".

Това каза президентът Румен Радев при пристигането си на връх Шипка, където участва в отбелязването на Националния ни празник - 3 март, цитиран от БТА.

Държавният глава беше посрещнат с аплодисменти при пристигането си на Шипка. Той поздрави хората за празника и им благодари, че са тук.
 

"С вашето присъствие тук вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация. Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне", заяви президентът Румен Радев в словото си пред събралите се на връх Шипка.

"Скъпи съотечественици, отново е Трети март и ние пак сме тук хиляди пред храма на свободата. Искам да ви питам нещо - очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? Благодаря ви, че сте тук! Защото Шипка е място свято, Шипка е костница на "шепата спартанци" - нашите опълченци и воините на руския император Александър Втори - нашия освободител", каза държавният глава.

"Вазов е рекъл за опълченците: "България цяла сега нази гледа". Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас, защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден", посочи Румен Радев.

"Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас. Едно е ясно - историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът", отбеляза Радев. 

"Честит празник, да живее България", завърши словото си държавният глава.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар