Зима

Зима
Пролет

16 април 2021 г.

Депутатите задължиха Борисов да се яви в парламента на 21 април

По време на дебата в пленарната зала се чуха доста обиди и лични нападки 

 

След бурни дебати и скандали депутатите приеха решение, с което задължават премиера в оставка Бойко Борисов да представи пред парламента Националният план за възстановяване и устойчивост и да участва в обсъждането на 21 април.

135 от БСП, ДПС, ДБ, ИТН и ИМВ гласуваха „за“.

Против бяха само депутатите от ГЕРБ.

Предложението за задължителното явяване на Борисов дойде от Мая Манолова от ИМВ, след като вчера премиерът в оставка  излезе в отпуск и не участва в днешното заседание на НС, въпреки че беше извикан именно заради плана за възстановяване.

По време на дебата в пленарната зала се чуха доста обиди и лични нападки.

"Една от стъпките за връщане на достойнството на парламента ще бъде довеждането на премиера Борисов тук, пред народните представители", каза Манолова. От ГЕРБ реагираха с възгласи на възмущение. Лъчезар Иванов от бившата управляваща партия заяви, че искането за задължително изслушване на Борисов е нарушение на правилника. "Не с такава злоба, това ще ви доведе болест", обърна се той към Манолова.

Атанас Славов от "Демократична България" разясни, че премиерът е длъжен да отговаря пред депутатите: "Независимо дали е в оставка, независимо дали е болен, независимо дали е на воаяж до Барселона, министър-председателят е длъжен винаги да се явява в Народното събрание. Парламентаризмът не се суспендира, когато той е в оставка."

Филип Станев от "Има такъв народ" се обърна към Лъчезар Иванов от ГЕРБ: "Вие сте джентълмен, интелигентен човек, неслучайно носите прозвището "Мозъка", дръжте се по-възпитано. Искам да ви кажа с широка усмивка, днес се оказа, че бистришкият тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя."

"Би трябвало тук да бъде премиерът в оставка Борисов, който е в отпуска. Аз с удоволствие бих си платил глобата за това, което ще кажа, или да получа забележка: "Страхливецът Борисов днес не дойде, за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде, за пореден път! Джипко Бибитков днес не дойде в парламента! За пореден път!! Прекрасно е, че той е ваш лидер! Благодаря ви за това удоволствие", обърна се зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов към депутатите от ГЕРБ.

По време на изказването му заради тези думи депутатите от ГЕРБ – СДС тропаха по банките.

"Преди да се разтропате, ще ви цитирам думи на човек, който стои сред вас, това са негови думи, така че си го изслушайте , а след това тропайте. Тома Биков: "Борисов не е диктатор, той е карикатура на диктатор. Второто е не по-малко вредно от първото", каза Тошко Йорданов. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар