Зима

Зима
Пролет

3 април 2021 г.

Еди Мърфи на 60

Смехът е второто му име, детството му драма с елементи на екшън

 

 

Той е успешен комик, филмова звезда, дал е гласа си за озвучаване на някои от най-интересните анимационни герои и владее боксофиса от 80-те години на миналия век до наши дни. 

Никога не можете да сбъркате отличителния му смях. Но Мърфи е доказал, че може да изпълнява и други роли, например с участието си в Dreamgirls, за която получава и номинация за "Оскар" и награда "Златен глобус" за най-добра мъжка поддържаща роля.

Еди Мърфи си остава един от най-високоплатените актьори в Холивуд, а съвсем скоро той направи истинско "завръщане" на големия екран в продължението на хитовия филм "Пристигане в Америка".

Еди е роден през 1961 г. в Бруклин, Ню Йорк. Той е най-малкият син на Лилиан Мърфи и полицая Чарлс Едуард Мърфи, който е и аматьор-комик.

Когато Еди е 3-годишен, родителите му се развеждат. Баща му е убит от жената, с която има връзка. Тогава Еди е на 8 години.

За майка му Лилиан е доста трудно да отглежда децата си и те се налага да прекарат цяла година при приемно семейство.Това никак не е забавен и комичен период от живота на бъдещия актьор, но братята му Чарлс Мърфи и Върнън младши винаги са искали да са част от шоубизнеса, а малкият Еди не остава по-назад.

Не може да се каже, че Еди набляга на обучението си, но за сметка на това посещава всяко stand-up шоу или представление. По-късно сам започва да пише и да изпълнява скечове. Сред съучениците си в Roosevelt Junior-Senior High School Еди става популярен, а на 15 години вече изнася шоута в заведения в Ню Йорк.

Comedy Central го поставя на 10-то място в своята класация за "Най-великите стенд-ъп комедианти на всички времена.

В началото на 80-те на Еди е предложен договор за шоуто "Saturday Night Live". Благодарение на работата си, Мърфи успява да усъвършенства актьорските си техники и да излезе напълно готов на големия екран.

През 1982 г. Еди Мърфи прави филмовия си дебют в "48 Hrs." и си партнира с Ник Нолти.  "Ченгето от Бевърли Хилс" на Мартийн Брест излиза през 1984 г. Това е филмът, който прави от Мърфи звезда, а заглавието и до днес остава една от предпочитаните екшън комедии. Персонажът на детектив Аксел Фоли става запазена марка за тъмнокожия актьор.

През 1986 г. на Мърфи му е предложена роля във филма "Star Trek IV: The Voyage Home". Ролята била специално написана на Еди с комедийна нотка, но после е изиграна от Катрин Хикс. Тъй като жена поела ролята, то образът трябвало да бъде променен и да се наблегне на любовния интерес на Капитан Кърк към героинята на Катрин Хикс.

През 1987 г. излиза "Ченгето от Бевърли Хилс 2", който не е нещо особено, но това не пречи да достигне прилична сума от продажба на билети. В края на 80-те Еди Мърфи прави своя режисьорски дебют - "Harlem Nights", който обаче няма добри отзиви. През 1990 г. продължението "Another 48 Hrs." и "Бумеранг" (1992) с Хали Бери и Мартин Лоурънс връщат леко славата на Мърфи. През 1994 г. по кината тръгва и "Ченгето от Бевърли Хилс 3", който разочарова феновете на екшъна.

През 1996 г. Еди Мърфи отново се издига с невероятното си изпълнение в "Смахнатият професор".

Фактът, че актьорът се превъплъщава в седем различни персонажа говори за изключителното разнообразие, с което разполага въображението му. Заслужено филмът печели награда "Оскар" за грим.

Джамал Миксън е единственият друг актьор, който играе член на семейство Клъмп, заедно с Еди Мърфи в "Смахнатият професор".

За изпълнението си във филма Еди признава, че е трябвало да се поддържа в перфектно физическо състояние и че в този период е бил в най-добрата си форма през цялата си кариера. Не само за да изглежда страхотно като Бъди Лав, но и за да има силата да носи всички костюми, докато играе различните персонажи от семейство Клъмп.

Друга емблематична роля за Мърфи е тази във филмите за "Доктор Дулитъл". Първият от поредицата излиза през 1998 г.

Мърфи озвучава Магарето от "Шрек". Той изпълнява и песента "I'm a Believer" в края на филма, както и кавър на "Livin" La Vida Loca" в продължението.

Участието на актьора в мюзикъла "Dreamgirls" е сред най-големите му успехи в кариерата. За тази роля той получава "Златен глобус" през 2007 г. и номинация за "Оскар". Но престижната статуетка за поддържаща мъжка роля тогава отива при Алън Аркин за филма "Мис Слънчице". Това е и причината Мърфи да напусне ядосан церемонията по връчването на "Оскар"-ите през 2007 г.

Макар че през последните години кариерата на Мърфи не е в постоянен възход, той си остава един от най-високоплатените чернокожи актьори в Холивуд, наред с Морган Фрийман.

Един от най-емблематичните филми с участието на Еди Мърфи е "Пристигане в Америка" от 1988 г. В него Еди също се превъплъщава в няколко персонажа. Това всъщност става като негова запазена марка и можете да го видите в четири различни образа в първата част на "Пристигане в Америка".

Тази година своята премиера направи и продължението на историята с "Пристигане в Америка 2".

Еди Мърфи не крие гордостта си, че "Пристигане в Америка" е първият филм в историята на киното с преобладаващо чернокож актьорски състав, постигнал подобен глобален успех.

В продължението принц Аким на Мърфи се готви да стане крал на измислената страна Замунда но, изпълнявайки последната воля на баща си, потегля първо към САЩ, за да открие отдавна изгубения си син и следващ наследник на трона. Ролята на младежа е поверена на Джърмейн Фаулър. Актьорът Уесли Снайпс се превъплъщава в образа на Генерал Изи - владетел на съседна държава. В познатите роли - на краля на Замунда и на най-добрия приятел на принц Аким, се завръщат съответно Джеймс Ърл Джоунс и Арсенио Хол. Шари Хедли, която в оригиналния филм се превъплъти във възлюблената на принца, също е част от актьорския състав.

"Пристигане в Америка 2" е за семейството, любовта, традициите, постъпването по правилния начин", казва Мърфи.

Що се отнася до личния живот на Еди Мърфи, той също се отличава с богатство и разнообразие като кариерата му. През 1993 г. се жени за Никол Мичъл, с която се развеждат през 2006 г. От брака им Еди има пет деца: Бриа, Майлс Мичъл, Шейн Одра, Зола Айви и Бела Зара.

Еди Мърфи има още пет деца от различни жени, с които е имал връзка. Един син - Ерик Мърфи от Полет МакНийли, Крисчън Мърфи от Тамара Хууд, дъщеричка - Ейнджъл Айрис Мърфи Браун от Мелани Браун от Spice Girls.

От 2012 г. Еди има връзка с Пейдж Бъчър и двамата имат две деца - Изи и Макс.

Еди Мърфи е известен и пословичната си трезвеност. Той не пие никакъв алкохол, не пуши цигари, а единственото нещо, от което може да се каже, че е зависим, е кофеинът.


 Life.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар