Зима

Зима
Пролет

3 април 2021 г.

Избори по модела на ГЕРБ

Побутнатата епидемия ще послужи за оправдание на лесните за предвиждане пречки пред масовото гласуване, които ГЕРБ заложи с бездействието си

 

 

Макар и след три управленски мандата, изборите в неделя ще са първите, организирани от ГЕРБ по модела, по който се управлява и държавата.

Когато през февруари броят на новозаразените беше тръгнал нагоре, бележейки влизането в третата вълна, премиерът Борисов отсече: "Дори и по 2000-3000 да има на ден, на 1 март отваряме ресторантите. Като е казано, да се знае." Както още тогава всеки можеше да предвиди (при почти липсващи други ограничения към онзи момент), точно за изборите новозаразените стигнаха 5000 дневно, а кривата на приетите в болниците надмина стръмно декемврийския пик. И след като мотивът за "разпореждането" не би могъл да е медицински, остава прозрачната идея колкото може по-малко хора да са сърдити от мерките и колкото може по-малко да гласуват, та дори с цената на повишена смъртност.

Побутнатата епидемия ще послужи за оправдание на също лесните за предвиждане пречки пред масовото гласуване, които ГЕРБ заложи с бездействието си. Беше ясно, че вотът едновременно с машини и бюлетини и ръчното сборуване на резултатите в протоколите ще затрудни и удължи работата на изборната администрация.

Въпреки продължаващата повече от година "извънредна епидемична обстановка", управляващите не пожелаха да направят каквито и да било адекватни промени в изборния закон. Такава можеше да е отпадането на тавана за броя на секциите в страните извън ЕС, който на тези избори ще засегне най-силно голямата и активна диаспора в Обединеното кралство. Властта остана глуха за предложенията на организации на българи в чужбина, но изненадана от мобилизацията им, спешно командирова партийни "калинки" да изместят хората от местните общности в секционните комисии, за чието организиране не си мръдна пръста.

Останаха непроменени и посочените в Изборния кодекс срокове за огласяване на резултатите въпреки предупрежденията от всички страни, че спазването им е под въпрос. Предвид че подобно нещо досега не се е случвало това е ходене по тънък лед - защото нарушението на закона би дало формално основание вотът да се оспорва. Както и нарушените права на част от хората в карантина. 

Опитът да се прехвърли предварително отговорността на ЦИК също се провали. А тепърва изборните събития ще се разгръщат.

 
 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар