Зима

Зима
Пролет

13 април 2021 г.

Загубени в превода...

Българският народ няма елементарна политическа култура. Не коментирам общата, там трагедията е направо антична... 

 

Колкото и да се опитвам да гледам оптимистично на бъдещето, здравият разум се намесва  и ми навира пред очите фактите, пред които всички трябва да замълчим. 

А фактите са, че българският народ няма елементарна политическа култура. Не коментирам общата, там трагедията е направо антична.  Говоря за елементарното виждане на политиката и обществото и какво да се очаква от политиците.

Завчера гледах един репортаж от изборите, при който повечето избиратели дори не знаеха за какви избори и за кого гласуват. Но тъпо и упорито се бутаха в секциите да си упражнят правото на глас. За кого и за какво - и да ги питаш, нямаше да получиш отговор. Неща като идеи, платформи и програми им звучат на китайски, та те дори не различават имената на партиите... Вярват на телевизора, вярват на правителството, гледат турски сериали и общо-взето са доволни в миризливата си кочинка, защото не си представят, че нещо може да бъде различно.

Тези, които знаят за какви избори гласуват, знаят и за кого, обикновено олицетворяват партията не с идеи, а с определен лидер, на когото се кефят "щот е мноо як". Избирателите на Трифонов например при въпроси какво от програмата на партията му харесват, ще ги хвърлиш в оркестъра... или пък да ги питаш как виждат бъдещето развитие и управление на България при евентуално управление на подкрепяната от тях партия. 

Избирателите на ДБ амбициозно са решили да станат по-джендъри от прайда и плюят в несвяст всеки, който не се кълне в Брюксел и Вашингтон и категорично отказват да мислят извън одобрените евроатлантически опорки.
Голямата част от избирателите са напълно неориентирани какво е ляво и дясно и какви са разликите в програмите на партиите. Дори не са ги чели повечето. За някои от тях Русия е голяма и страшна мечка, която ей ся ще ни прегази, ако не са американските бази в България, а Путин не може да спи от зор как да бламира българската политика. 

За други основна ценност и от вопиющо значение за бъдещето е ЛГБТ да си правят шествия до откат по улиците, както и да могат да осиновяват деца. Пенсионерите и младите български семейства - кучета ги яли според тези избиратели, те не се интересуват от тях.

Всяко споменаване на българските национални интереси, суверенитет и независимост водят до учудване и след това слагане на етикети "националисти" и "фашисти", без да се осъзнава колониалното положение на България. Подобни избиратели много се дразнят, когато им обясниш, че руски бази тук няма, но затова пък има четири американски и то безплатно ги издържаме, така че сме американска колония.  Всяко споменаване на турско робство, Освобождение и Руско-Турската война предизвиква къчове от бяс, обилно слюнкоотделяне и изпадане в амок. 

За тези избиратели колкото по-джендър е политиката, толкова е по-евроатлантическа и съответно - одобрявана от тях. Най-големият им страх е някой да не каже, че България трябва да бъде над всичко и най-вече над прайдовете и американските бази в България.

В България няма и партии на бедните и на трудещите се. Отново след победата на капитализма над гнилия социализъм се оказва, че никой не иска да защитава бедните и онеправданите. Същите са оставени на пълен самотек да ги гърчат работодатели и държава. Западният свят дори не си прави илюзии, че работническата класа трябва да има някакви права и свободи. 

Та - дойдохме си на думата - бедните да го духат! Древна римска сентенция, нали? Интересното е, че точно в най-бедната държава на ЕС бедните най-много гласуват за елитарни партии и богаташи, които са си направили партийки, за да участват в политиката. Явно осъзнаването настъпва трудно. И празния джоб и хладилник не водят до повече мислене защо си се докарал дотам, а до пълен отказ от осъзнаване и действия.

И истината е, че без просветлен и осъзнат народ ще продължаваме да се въртим из пустинята още няколко прехода... докато оцелеят само тези, които са способни да вземат решение за бъдещето на България!


 

Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар